Old (and new) habbits

I början av graviditeten var jag jättehungrig hela tiden. Samtidigt kunde jag inte få i mig så mycket åt gången, jag lyckades rätt bra med att inte småäta men det blev två frukostar nästan varje dag. Numera har jag dock börjat återgå till som det var innan, att jag nästan inte får i mig någon frukost alls. Det känns inte så bra, vill ju att filuren ska ha det bra där inne ju. Övriga måltider äter jag nu större portioner av så det kanske jämnar ut sig. Jag försöker att verkligen känna efter när jag blir hungrig och när jag blir mätt och bör nöja mig och äter därefter. Många och ;)
 
Har märkt att många andra gravida tycker att det är så jobbigt med allt man inte "får" äta. Jag kan säga att jag inte ser några problem alls. För det första står det ingenstan att det här får du absolut inte äta, det är bara rekomendationer, och man kan nog ta det med en nypa salt. För det andra, det mesta går bra om det tillagas, paj med rökt lax oxh spenat exempelvis är ju hur gott som helst, och då får man i sig rökt lax som man inte "får" äta, pasta med skinka- och gorgonzolasås går också jättebra om osten är smält ordentligt. Sushi får man äta nylagad. Salami och lufttorkad skinka får man äta om det varit fryst i minst tre dygn. Vad är problemet? Det är så liten tid av ens liv det gäller, ändå tycker folk att dom får uppoffra så mycket, men då kanske dom ska fundera på om dom överhuvudtaget vill ha barn? Är det värt att riskera det lilla barnet bara för att man älskar sill och mögelostar? Visst längtar jag till att bebisen kommer ut så man får ta sig ett gott glas rött vin och lite kex och ost men jag ser inte problemet med denna "avhållsamhet" :P
 
Igår började vi printa ner alla saker till bebisen som vi har hemma och allt som vi kan tänkas behöva. Lär bli en hel del på listorna som ska fyllas på men skönt att se det framför sig vad det är vi verkligen har. Och så har vi varit duktiga och skapat ett filurkonto om någon vill komma med allmosor till den lilla. Tycker det är smidigt, då får vi köpa själva det vi verkligen behöver till hen.
 
Annars trivs jag rätt bra med att vara gravid, nu börjar det ju synas ordentligt, så att andra vågar kommentera också. Men det beror mycket på vad jag har för kläder naturligtvis.
Trodde att mitt onda under revbenet skulle ge sig lite nu när jag varit ledig i några dagar, men icke! Har fortfarande jättesvårt att hitta en bekväm sittställning, ligger mest på sidan i soffan när vi kollar på tv. Det går hyffsat att ta kassan på jobbet, varierar mig med att stå mycket också, men nog trodde jag att det var ryggen som skulle få den värsta smällen, så fel man kan ha. Nu är det bara två veckor kvar till rul så då får vi prata med bm om det, om hon har något tips på övningar eller vad jag kan göra för att lindra det.
 
Det blev ovanligt långt inlägg idag, men så blir det när vädret är dåligt och man blir innesittande.
 
Vecka 16+4

Vecka 16+3

 
Katterna är roliga, jag tror att dom har vetat hela tiden på nåt vis. Dom har varit väldigt försiktiga med att trampa på min mage och ligger numera bara högt upp på bröstet om de vill gosa. Dom siktar väldigt bra och har lyckats undvika den känsliga delen av magen. Så visst har katter ett sjätte sinne ;)

Vad för mellandagsrea?

Idag har vi varit på Allum i hopp om att kunna shoppa lite på mellandagsrea. det var ju bara det att det var inte mer rea än vad det är i vanliga fall kände vi. Surt. Men vi hittade ändå lite fint till filuren som inte var på rea. Eller jo, ett 2-pack med bodys och ett 2-pack med matchande byxor var det halva priset på, och en liten hjälmmössa fick man med.
 
Utöver det blev det ytterligare en body med byxor, två dregglisar och tre par strumpor. Vi ska göra iordning en låda med grejer till filuren som får stå i hens blivande rum tills vi har fått iordning där.
 
Hmm, hade tänkt ut en massa jag skulle skriva men det försvann visst. Köpte faktiskt ett par stövlar till mig också, och lite alkoholfritt till nyår. Var modig och köpte ett vin jag inte provat, får se om det funkar men blev även den trogna Chapell Hill ;)
 
Vecka 16+2

Vecka 17

 
Nu är bebisen ungefär 11 centimeter lång i sitthöjd och väger cirka 140 gram. Skelettet består mest av ännu mjukt och böjligt brosk, men det kommer att hårdna gradvis. En skyddande substans som kallas myelin börjar nu omsluta ryggmärgen. Svettkörtlar utvecklas över hela kroppen.I takt med att bebisen blir större och starkare, så blir navelsträngen - livlinan till moderkakan - också kraftigare. 

Din växande livmoder påverkar din balans och det kan kännas lite ostadigt. Var lite försiktig och känn efter om det verkligen är skönt med höga klackar nu. En liten klack kan vara skönt, men lyssna på din kropp. Det kan även vara svårt för dig att komma till ro i sängen.

Going wild!

Nu har jag varit lite wild n' crazy och beställ babyboxar :D Gratis är ju gott liksom.
Den första och den andra
 
Finns även en på Kronans droghandel men den är tillfälligt slut och ska komma mera efter årsskiftet. Sen ser jag också fram emot Baby- och barnmässan i göteborg! Den måste ju besökas.
På fredag ska vi kika lite på rean om vi hittar lite fina bebiskläder. Så skönt att Jesper tagit ledigt alla mellandagarna så vi får lite tid tillsammans, även om jag jobbar några av dagarna.
 
Idag är det 16 fulla veckor och jag går in i vecka 17 imorron, vilket innebär ett nytt inlägg om fostrets utveckling :)

God jul!

 
 
Spirit har varit ute i snön nu på julaftons förmiddag. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara kramsnö, men det var det och det var inte lika kul som pudersnö tyckte han, men ett par bilder blev det iaf.
 
Stort god jul på er kära läsare!
 
Vecka 15+5

Vecka 15+3

 
Dagens mage! Har sovit jättedåligt inatt, Jesper har snarkat nästan hela tiden, jag springer fortfarande upp och kissar på nätterna och just inatt och nu på morgonen har jag känt mig så otroligt spänd i magen. Bilden är tagen före frukost, men spänningarna släppte när jag fått lite i magen.

Nu är jag gnällig igen!

Uscha! Kunde inte somna om idag efter att Jesper gått upp. Jag kunde iaf fortsätta sova tre timmar till om kroppen hade varit med mig men det ville den inte.
Sen så har jag denna veckan haft det väldigt jobbigt på mitt onda ställe under revbenet. Vet inte hur jag ska sitta eller ligga eller stå. Så har det varit väldigt spänt i magen, som att den dras åt två olika håll, det är tydligen ligamenten som tänjs ut. Skulle inte förvåna mig om jag kommer börja känna av rejäl foglossning anytime.
 
Men, katterna gillar sin nya grej iaf! Smokey tog den väldigt snabbt i besittning och de andra var inte sena att hänga med.
 
Nu är det bara några dagar kvar till jul, blir nästan filurens första jul ;) Hen kanske får nånting redan nu ;)
 
Blir en helg fullt upp med jobb, men en magbild utlovas nästan till imorron!
 
Vecka 15+2

Bortskämda kattdjur?

 
Katternas julklapp är äntligen på plats! Dom har varit lite nyfikna på det, men det gamla klöset blev plötsligt väldigt intressant när det flyttades. Knaskatter!

Vecka 16

 
 
 
Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, kring 10 cm lång i sitthöjd och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre. 

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada. 

Bebisen håller huvudet mer upprätt nu och ögonen sitter närmare varandra. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen. Fostervattnet och fosterhinnorna fungerar också som en vätskefylld 'kudde' som skyddar bebisen inne i livmodern. 

Ibland kan det göra ont i sidorna av kroppen när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.

En buff?

Jag tror att jag kände en liten buff inifrån magen i lördags kväll. Men när det inte hände nåt mer så tänkte jag att det väl var tarmarna som spökade igen. Men igår kväll kände jag igen, buff, buff. Och imorse, buff. Inget tydligt än, men jag ser fram emot när jag väl känner det tydligt och kan bekräfta att det är våran lilla filur! Än så länge får jag heller inget "svar" innifrån om jag trycker på magen, men det ska komma senare. Och Jesper längtar efter att få känna knuffarna han också. 
 
Vecka 15+0

Inte längre hemlig

Jag valde att från början lösenordsskydda bloggen, både jag och Jesper var överens om det. Jag skrev för min skull, vi valde att inte berätta för någon att vi försökte få barn. Det var nog mest jag som låg på den biten, jag var rädd för att det skulle bli som det blev och ville då inte höra allt tjat om hur det går osv. Nu blev det som det blev, det tog lång tid och det har varit jobbigt. Jag har hatat alla andra som blivit gravida till höger och vänster. Nej, inte hatat, men stark avsky, varför kunde jag inte dela den glädjen? Varför hände det inte mig?
 
Nu är jag gravid och har hela tiden mått väldigt bra. Jag har ännu inte landat i det faktum att vi äntligen ska få bli föräldrar. Bloggen är upplåst för allmänheten och jag behöver inte längre leva i en lögn, som det känts som att jag har gjort. 
 
Jag skulle verkligen uppskatta om ni som läser skriver en kommentar då och då, vore kul att se vilka som besöker bloggen, både folk jag känner och folk jag inte känner.
 
Vecka 14+5

Vecka 14+4

 
Tycker jag såg tjockare ut förra veckan, men beror väl lite på när på dygnet man tar bild. Var iaf inte alltför längesen jag åt när denna bilden togs.

En + två månader

Idag är det bara en månad kvar till RUL! Då ska vi får se våran lilla filur och håller alla tummar för att det ser bra ut. Vi ska däremot inte ta reda på könet, det har vi varit helt överens om från början.
 
Sen så är det också två månader kvar till en annan grej, men det håller jag tyst om ;)
 
På Liseberg igår hittade jag faktiskt ingenting :( Dom hade pyttesmå fårskinnstofflor som jag blev sugen på men jag vet inte vad man har för storlek när man är runt sex månader så då går jag hellre dit nästa år och köper ett par. Och så hade dom jättefina babyfiltar på ett ställe men dom låg på 300-400:- och det tyckte jag var lite mastigt. Synd, men kanske blir lite shopping på mellandagsrean istället.
 
Vecka 14+2

En dag med mycket

Lucia idag och ledig dag låter ju skönt, men jag har varit långt ifrån sysslolös!
 
Först var det att ta katterna till veterinären för den årliga sprutan, Baby var som vanligt tjurskallig och pep hela vägen dit, Smokey tiger och lider och Spirit charmar sköterskan så det står härliga till! Mitt älskade lilla fluff <3 Klart jag älskar de andra också men inte vid just sånna här tillfällen...
 
Sen har det varit en kille från Securitas Direct här och installerat larm hos oss så nu kan vi vara bortresta utan att oroa oss.
 
Nu sitter jag och fortsätter kolla på Musikhjälpen i väntan på att Jesper ska komma hem från jobbet. Då ska jag sno hans pendelkort så jag kan åka in till storstan och gå på Lisebergs julmarknad med Elin och Emma, och nån mer kanske skulle med. Hoppas på att hitta lite söta bebiskläder :)
 
Vecka 14+1

Vecka 15

 
Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger din bebis bara cirka 70 gram. Den är nu knappt 10 centimeter lång i sitthöjd. Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft. 

Nu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur. 

Mitten av graviditeten är en bra tid att börja motionera.

Om det känts lite abstrakt att vänta barn, så känns det snart verkligare när du kan känna bebisens rörelser för första gången. De flesta blivande mammor känner fosterrörelser mellan 16 och 20 veckor. Du som varit gravid förr kommer förmodligen att känna dem tidigare. Det du kanske tror är gaser i magen kan vara bebisen som gymnastiserar! Tala om för barnmorskan när du känt bebisen röra på sig för första gången.

Sex månader

Idag är det sex månader kvar till filuren ska dimpa ner!
Vi längtar efter att få sig dig ditt lilla kryp!
 
Vecka 14+0

Gnäll, gnäll

Visst får man vara lite gnällig ibland? Åtminstånne om man kommer från gnällbältet tycker jag. Har under ett par veckors tid bara varit uppe och kissat en gång per natt. Men nu, de senaste nätterna har jag dessutom vaknat och varit fruktansvärt törstig! Torr som en öken i halsen och munnen. Har helt enkelt försett mig med en flaska vatten på sängbordet och det har resulterat i att jag iaf måste upp flera gånger och kissa. Igen. Typiskt.
 
Dessutom har jag fått jätteont precis under revbenet på vänster sida, inte där nere, utan där uppe där dom går ihop under bröstkorgen. Jag har jättesvårt att hitta en bekväm ställning att sitta, allra svårast är när jag kör bil, det är ju lite svårt att flytta på sig då :P Jesper påpekade detta för barnmorskan i måndags och hon sa att det är vanligt men brukar komma mycket senare och det inte är mycket att göra åt. Jag tog en panodil igår men det hjälpte inte. Även om dom säger att det är ok men paracetamol så vill man ju inte ta för mycket iaf. Jag hoppas bebisen flyttar sig snart så den inte ligger och trycker på vad den nu trycker på som går upp där.
 
Vecka 13+5

Vecka 13+3

 
Undrar hur lång tid det tar innan de första frågorna kommer från dom som inte vet :P Som en kollega sa, så kan jag ju lika gärna ha gått upp lite vikt så det är för känsligt just nu, men om några veckor om det inte finns något alls jag kan ha på jobbet :P
På tal om jobb så är det strax dags att röra sig, måste tanka först...

Vecka 14

 
Nu är bebisen ungefär 8 centimeter lång och väger cirka 40 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen. 

Impulser från hjärnar gör att fostret tränar sina ansiktsuttryck. Från och med den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Njurarna utsöndrar urin, som fostret kissar ut i fostervattnet. Detta fortsätter under hela graviditeten. 

Alla erbjuds ultraljudsundersökning mellan vecka 13 och 20. Mellan vecka 11 och 13+6 kan man i vissa delar av landet göra en specialundersökning som kallas nackuppklarning (eller NUPP) om man är 35 eller äldre, eller har kromosomskador i släkten. NUPP kan kombineras (KUB eller CUB) med s k serumscreening (biokemisk screening eller Köpenhamnsprov). Från vecka 14 kan man fortfarande göra serumscreening, men inte NUPP. 

NUPP, KUB och serumscreening är tester som ger en uppskattning av hur stor risken är för Downs syndrom eller annan kromosomskada. En beräknad hög risk kan tjäna som underlag för att överväga fostervattenprov.

Mvc-besök

Var på mvc imorse igen. Ingen undersökning, inget lyssnande och inget kännande, hepp. Mera samtal om våra familjesituationer, hur vi har det på jobbet och lite av varje. Blodtrycket såg bra ut och vi passade även på att ta ett cellprov då det vara ungefär tre år sedan sist. Hon menade på att jag kommer ändå bli kallad snart och det är lika bra att göra det tidigt i graviditeten för annars får jag vänta till efterkontrollen och det håller jag med om. Får svar om sex veckor eller nåt oavsett resultatet.
 
Sen blev det även tidsbokning för RUL, 14/1, i Alingsås... Och nästa mvc-besök blir inte förrän 26/2. det var lite märkligt, hade fått för mig att man i början går varje månad, sen varannan vecka och i slutet varje vecka. Men dom snålar tydligen. Lätt att göra det med sånt som är gratis antar jag. Vi passade även på att boka in oss på en föräldragrupp som startar i mars, med par som har bf i juni, än så länge var det inga andra anmälda men vi är ju rätt tidiga.
Fick en liten vänta barn-bok och lite andra häften, vi har en hel del att läsa med tanke på att vi har några egna böcker också.
Jag passade på att fråga om rörelserna jag har känt i magen, hon sa att det kan mycket väl vara fosterrörelser även om det är tidigt, men lika gärna det jag misstänker, att tarmarna flyttas runt och så, blir spännande att se (känna) när det verkligen känns att det är något där!
 
Vecka 12+5

Vecka 12 +4

 
Lite mörk bild blev det idag...
 
Imorron blir det mvc-besök igen, ser som sagt massa fram emot det! Hoppas hon ska lyssna och känna.
RSS 2.0