Jag tävlar!

”Jag tävlar om ett presentkort hos Sojka

i samarbete med LillaGrodan Design.

Tävla du med HÄR!”

 

Vecka 22

Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. 

Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt. 

Redan nu finns tandanlag i käkarna. Det är inte så långt kvar tills du får träffa ditt barn och inom det första året börjar tandsprickningen. 

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

Dag 22: Det här upprör mig

Lögner, otrohet, diskriminering, våldtäkt, orättvisa, pedofili, djurplågeri, rasism.
 
Listan kan mycket väl göras längre och den är utan inbördes ordning. Visst kan jag skriva att krig också upprör mig, för det gör det, men det är lite väl klyschigt att skriva det och anledningen till krig har ofta med något av ovanstående att göra.

Dag 21: Ett annat ögonblick

När vi flyttade till huset, jösses vilken dag! Så lite sömn, så mycket stress, panik! Men det gick ju bra ändå. Vet inte riktigt hur jag överlevde det kaoset men det gjorde jag. Och jag älskar att vi bor här!

Bläddra bakåt

Jag har skrivit mina "En om dagen" i efterhand för dagarna jag var borta och lagt upp veckans mage på rätt dag, så bläddra bakåt för att inte missa något :)
 
Vecka 20+6

Dag 20: Den här månaden

Januari är ju en grå månad. Det bästa var när jag åkte upp till Örebro, trots att jag var lite sjukling. Annars har dagarna bara rullat på på maklig takt. Veckorna däremot går fort och det syns att jag är gravid, det är lite mysigt. På torsdag går jag in i vecka 22 och igår var första gången jag kontinuerligt kände sparkar under dagen, annars har det mest varit på kvällarna när man är nere i varv.
Trots att jag sover lite sisådär så tycker jag nog ändå att jag känner mig piggare på nåt vis. Men det är tydligen så det brukar vara efter halva tiden och det är ju bara bra. Snart är det februari och det ser jag fram emot desto mer, blir ett par partyn då minsann.

Örebrosvängen

Tänkte sammanfatta min långhelg i Örebro.
 
Torsdag: Åker upp och har slängt på mig världens hosta. Inte riktigt vad jag hade planerat. Lillebror bjuder på torskrygg, duschesspotatis och vitvinssås, mumma! Han kan han! På eftermiddagen åker jag och mamma och kollar på barnvagnar och bilbarnstolar, eller babyskydd heter det visst när dom är pyttesmå. Fick även handlat två pyamaser till filuren.
 
Fredag: Tanken var att jag skulle gå på hindersmässan och träffa folk, men det gick ju inte med min hals. Långsam promenad till apoteket för att köpa något slemlösande och hem igen, inget vidare. Det blev en dag av ingen nytta alls.
 
Lördag: Jesper kommer! Lillebror bjuder på potentiell bröllopsmiddag i form av oxfile, potatiskaka och rödvinssås, mumma det med! Sen åker vi för att bestämma en barnvagn. En Emmaljunga med Duo S chassi och Edge korg i färgen Capri brun, sååå snygg!
 Chassit
Och hur korgen ser ut. Hittade ingen bild med rätt kombination :P
 
Söndag: Dagen för hemfärd. En sväng in till mormor för fika och sedan vidare till svärmor som bjöd på lunch. Packa bilen full med bebisgrejer och sedan bege sig. Vi stannade som vanligt i Götene för kissepaus och byte av chaufför. Sen var det ett jäkla skitväder resten av vägen. Snöblandat regn och 2 minusgrader. Ju längre vi kom desto mildare och snöigare blev det. I Alingsås var det vitt och nollgradigt, jippi!

Dag 19: Något jag ångrar

Jag ångrar egentligen ingenting jag har gjort, utan mera saker jag inte gjort. jag borde valt en särskillt inriktning på gymnasiet, för det blir lättare så. Jag borde kanske inte träffat vissat personer. Jag borde varit bättre på att säga nej till andra.

Vecka 20+4

Dag 18: En födelsedag

Står nog helt stilla i skallen nu. Födelsedagarna när jag var liten var alltid roliga. Frukost på sängen med roliga mackor och mängder av presenter. Men det finns nog ingen födelsedag jag minns specifikt.

Dag 17: Ett favoritminne

Ultraljudet! Det var helt galet! Det första vi fick i vecka 8 var naturligtvis speciellt, men rutinultraljudet i vecka 19 var något alldeles särskillt. Att se våran lilla filur ligga där inne och röra sig, svälja fostervatten, hicka, se hjärtat slå, det var något som kommer slå allt! Kommer aldrig få vara med om den känslan igen. Visst blir det kul att gå på ultraljud med kommande syskon, men jag tror inte det kommer vara samma.

Dag 16: Min första kyss

Minns inte riktigt, Johan eller Niklas i lekis kanske? Fast det var väl mera pussande. Den första riktiga kyssen var någon annan.

Dag 15: Mina drömmar

Mina nattliga drömmar har blivit mer och mer konstiga sen jag blev gravid. Extra luddiga och osammanhängande, som om inte drömmar i vanliga fall är det :P En gång har jag drömt om bebisen, det blev en flicka med massa mörkt hår, så hon kommer bli lik sin pappa :)
 
Drömmar om framtiden har jag också. Det närmsta är natulrigtvis att vi får ett friskt barn och att förlossningen går bra. Sen vill vi ha ett syskon inom 2-3 år så det kanske är dags att börja kolla med sahlgrenska vad som gäller inför barn nummer 2.

Vecka 21

Nu väger fostret cirka 360 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade och om du väntar en pojke kommer testiklarna att flyttas ner i pungen under de kommande veckorna. 

'Små grytor har stora öron': Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern. Om du vill göra din egen undersökning, kan du välja en bok du tycker om och läsa den högt. Det är klokt att välja något du inte kommer att tröttna på i brådrasket, eftersom det kan bli en storfavorit som du får läsa många, många kvällar framöver... 

Du mår förhoppningsvis ganska bra nu. För många är detta den behagligaste fasen av graviditeten. Du har ännu inte blivit så stor att det är jobbigt och de vanligaste biverkningarna av att vänta barn, som illamåendetryck på blåsan och trötthet har förmodligen lagt sig. Njut medan det varar. Den tredje trimestern ligger framför dig och kan föra med sig de besvär som kommer av att bära en större bebis i magen. 

Dag 14: Dagens outfit

Idag blir det ingen bild, myskläder så länge jag går hemma och ikväll jobb = Ica-kläder :P mer spännande än så blir det inte.

Halvtid!

Ja, 20 fulla veckor idag och 20 veckor kvar. Kan sumera graviditeten ungefär såhär:
 
  • Inget illamående att tala om
  • Kände mig till en början väldigt uppblåst och matsmältningen fungerande inte riktigt
  • Väldigt kissenödig
  • Dålig nattsömn pga konstiga drömmar och toalettspring
  • ... Vilket ledde till trötthet
  • Än så länge ingen foglossning
  • Nästäppa och näsblod
  • Svällande tuttar
Nu senaste veckan har jag börjat känna mig lite orörlig dessutom, långt ner till golvet och jobbigt att komma upp därifrån. Och magen växer:
 Vecka 10
 Vecka 15
 Vecka 20
 
Vill förvarna om att bloggen kommer vara lite död i några dagar nu i och med att jag åker till Örebro imorron, men passa på att gå tillbaka och läs det du har missat =)
 
Vecka 20+0

Dag 13: Den här veckan

Måndag: Började ju fruktansvärt dåligt. Minimalt med sömn under natten. Ligga vaken från 5.30-ish med vetskapen om att man ska jobba till efter 22 är ingen höjdare. På det snurrade jag ihop tiden och kompå 15.30 att jag börjar jobba 16, vid den tiden brukar jag sitta i bilen. Det vara bara att dra på sig kläder och rusa iväg. Jag som satt så lugnt och skönt och kollade på bilbarnstolar. Sen var det jobb resten av kvällen.
 
Tisdag: Det är ju idag! Och bilen ska hämtas, tjoho! Först blir det att åka iväg och hämta sommardäcken till gamla bilen, iväg till bilhandlaren och göra upp sen jobba. Det ska bli så kul med en ny bil!
 
Onsdag: Åka och lämna nya bilens sommardäck och så jobba. Det är det enda jag har på schemat.
 
Torsdag: Åker hem till Örebro! Långhelg med familjemys.
 
Fredag: Örebro!
 
Lördag: Örebro! Jesper kommer på efterkälken.
 
Söndag: Dags att åka hem.

Sparkarna bli kraftigare

Japp, nu känns det mer och oftare. I fredags (vecka 19+2) fick också Jesper känna två små puttar, men sen har det blivit lugnare igen. Hen gör väsen av sig iaf och längrar tills det blir ännu mer! Det är en häftig känsla, buff, buff inifrån magen.
 
Vecka 19+5

Dag 12: I min väska

Plånbok, mobil, hemnycklar, jobbnycklar, lypsyl, ibland bilnycklarna fast dom brukar oftast ligga i jackfickan, en bok (för närvarande Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer) och oändligt massa gamla kvitton som nu rensades bort :P

Dag 11: Mina syskon

 
Jag, storebror Tobias och lillebror Fredrick var och såg Kiss på Stockholm Stadion sommaren 2010. Det skiljer sju år på mig och Tobias, vi har inte samma pappa men han har alltid funnits där så jag kan inte se honom som en halvbror, utan han min bror lika mycket som Fredrick. Fredrick är två år yngre än mig. Vi hade krig han och jag när vi var små, inte klokt vad vi bråkade. Som tur var slutade det så fort jag flyttat hemmifrån :)
 

Vecka 19+4

 
Jag tror den har exploderat på en vecka nu :P
Och lite mysigt igår på jobbet, två kunder kommenterade magen! Hihi =)

Dag 10: Dagens outfit

 
Dom första (hittils enda) mammajeansen som jag köpte begagnat, långärmad t-shirt från mamalicious. Blir troligtvis en kofta också när vi åker iväg. Sen ikväll jobbar jag så det blir ica-kläder :P
 
Vecka 19+3

Tjoho!

Billånet är klart och den är troligtvis klar att hämta på tisdag! Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men det behövdes tydligen en man för att få till det. Det är en kvinna som har suttit med det hela tiden, men sen var hon på kurs och en man tog över. Tjoff! Så var det klart. Inga konstigheter. Förstår inte krånglet.
 
För övrigt var vi och kollade på barnvagn igår, vi har troligtvis bestämt oss för en Kronan Duo S, men det är inte heeelt 100%, vi ska iväg på några ställen till bara för att se vad olika personal säger om olika modeller. Till min förvåning var det hela fyra Emmaljungavagnar i botten på Råd och Röns test från 2011, så en sån lär det ju inte bli. Trodde dom var bättre med tanke på priset.
 
Vecka 19+2

Dag 8: Min tro

Jag är inte troende på något vis, men jag förkastar heller inte någon religion. Jag är väldigt öppensinnad till många religioner, men jag gillar inte dörrknackare. Jag vill inte få någon tro påtvingad på mig. Religösa sekter är lite creepy. Konstiga ritualer och offergåvor, barn som blir sexuellt utnyttjade och instängda för att omvärlden skulle vara skadlig. Jag har flera troende i min bekantskapskrets och och dom är inte så dumma dom inte :)

Ett ögonblick

När Jesper friade måste det vara. Nu firar vi snart ett år som förlovade, helknasigt! Det var typ Disney-magi, ner på knä med ring och hela köret, min älskling! I år ska vi fira med att äta på samma restaurnga som vi gjorde då.
 

Vecka 20

Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång i sitthöjd och 26 cm från hjässa till häl och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett (vernix caseosa) bildas för att skydda huden under den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck. 

Se till att du äter nyttigt och får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver järn för att tillverka röda blodkroppar. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter.

Dag 7: Min bästa vän

ELIN! My love, partner in crime sen gymnasiet. Vi har så mycket gemensamt och kompletterar varandras brister. En period gjorde vi slut, men lycklitvis hittade vi tillbaka till varandra. Jag kommer alltid finnas vid din sida! <3
 

Det börjar bli svårt..

... Att dölja magen nu. Den syns mer och mer på jobbet, och kunderna tittar lite extra. Mammabyxorna har äntligen kommit till jobbet men jag tyckte nog att jag såg ännu tjockare ut i dom :P Haha, men det är väl för att mudden går upp över hela magen och tröjan börjar bli tajtare, trots att den är i large. 
Om en vecka imorron har jag gått halvvägs, crazy. Börjar bli dags att leta barnvagn och läsa om förlossningen känner jag. Har läst en hel del om lite av varje, men inte riktigt läst in mig på förlossningsgrejer.
 
Vecka 18+6

Dag 6: Min dag

Inte mycket spännande idag inte. Det snöar ute, vilket det gärna får sluta med innan jag ska iväg till jobbet. Tycker inte om att köra när det snöar, iaf inte när det är såhär smått. Och väglaget blir så lurigt. Som sagt, det är arbete som står på schemat idag. Och matlagning naturligtvis, kyckling curry nånting ska jag slå ihop, nomnom!

Dag 5: Definitionen av kärlek

Kan ju bara visa i bild, går inte att beskriva i ord.
 
 
 
 

Thihi!

Här kommer bilderna från dagens ultraljud!
 
 Här ser man ansiktet ganska bra
 Lite profil, det svarta i magen är magsäcken
 Profilen
 Och här ser man hela ryggraden
 
Det var minsann en riktig liten gymnast jag hade där. Häftigt att hen rörde sig så mycket, eftersom jag är osäker på vad jag har känt. Men det var väldigt mycket böj och sträck, böja upp foten och hålla i den, sträcka ut, vi såg den svälja fostervatten och hicka och även en liten vink.
Allt som allt såg det bra ut, två armar, två ben, fyra kammare i hjärtat som tickade på, rund och fin mage, rund skalle, ögon, näsa, mun, öron :) Det känns väldigt overkligt och vi önskar att vi hade fått tagit med oss filmkamera men det fick man inte. BF står iaf kvar på 12/6.
 
Vecka 18+5

Dag 4: Det här åt jag idag

Frukost: Havregrynsgröt med egna rårörda lingon och mjölk. Ett glas juice.
Lunch: Fisksoppa med mass godsaker i!

Till kvällen återstår att se, men antagligen en kopp te och en god smörgås. Dessutom dricks det väldigt mycket vatten nu för tiden.

Vecka 18+4

Dreggel...

I väntan på leverans ;)
 
Vi har idag skrivit papper på denna underbara pärla! Nu ska vi minsann kunna tjocka in både barnvagn och matkassar sen när ungen kommer :)
 
Vecka 18+3

Dag 3: Mina föräldrar

Per och Elizabeth.
Min pappa har jag inte haft kontakt med under många år, nåt samtal, nåt sms men inte mer. Inget jag sörjer heller. Dom skildes år när jag var i sjuårsåldern, blev lite varannan helg hos pappa under uppväxten men saker och ting förändrades och det är inget jag vill ta här.
 
Min mamma fyller regelrätt uppgift som bästa vän och pain in the ass. Men sånna är dom väl? ;) Hon finns alltid där, men vi missförstår varandra ofta, vi är lika envisa och tjurskalliga båda två och står för vad vi säger. Men hon är nog den bästa morsan man kan ha ändå!

Dag 2: Min första kärlek

Det måste väl vara Joel jag trånade efter i högstadiet? Han var ett år äldre än mig och sååå söt! Naturligtvis var jag för feg för att gra slag i saken.
Mer orealistiska kärlekar hade jag haft innan, men det här var ju trots allt en verklig person!

En om dagen, dag 1: Presentera dig själv

Hittade en kul grej på internet för ett tag sedan, 30 dagar med olika teman. Så idag börjar jag med att presentera mig själv.
 
Jag heter alltså Christine, är född 1984 på Örebro Lassarett, i passet står det dock Lindesberg, men dom hade inget BB. Jag är uppväxt i Örebro, flyttade ihop med Jesper i Göteborg hösten 2009, två år senare köpte vi radhus i Lerum där vi bor nu.
Vi ägs av tre katter, huskatterna Smokey och Baby Blue samt den norska skogkatten PR S*Winsnes Wilda Spirit.
Efter en lång resa väntar vi nu vårat första barn tillsammans som beräknas titta fram 12/6.
 
 
Idag är jag gravid i vecka 18+1

Vecka 19

 
Ovandelen av livmodern når naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är drygt 14 centimeter lång och väger strax under 250 gram. 

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Det växer hår på huvudet och sinnena utvecklas fort. Nervcellerna för smak, lukt, hörsel, syn och känselsinne utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av och existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. 

Nu har du kanske känt din bebis röra på sig. Om det har känts lite abstrakt att vänta barn innan, så brukar det ofta kännas mer verkligt när man känner fosterrörelserna. De flesta känner bebisen röra på sig för första gången någon gång mellan vecka 18 och 20. 

Om detta inte är första barnet, kan du ha känt det tidigare. Vad du tolkade som gaser i magen, kanske var bebisen som slog kullerbyttor. Berätta för barnmorskan när du känner bebisen sparka. 

De kommande tio veckorna kommer att vara bebisens livligaste tid i livmodern - senare blir det för trångt för alltför intensiv gymnastik.

En vecka till rul

Jepp, då var det bara en vecka kvar. Vill så gärna att det ska börja röra sig ordentligt där inne! Har bara känt lite med ojämna mellanrum än så länge. Men det blir spännande att få se filuren!
 
Idag har Jesper börjat jobba igen efter julledigheten. Har varit skönt att ha honom hemma då vi träffas så sällan i vanliga fall men nu var det bara tillbaka till vardagen. Vet att han har mycket att göra på jobbet, men jag hoppas han kan avsätta tid för ett bankbesök så vi får klarheter i lånet. 
 
Vecka 17+5

Vecka 17+4 (igen)

 
Sån jäkla skillnad på morgon- och kvällsmagen! Snacka om full med mat och gaser :P

Vecka 17+4

 
Idag före frukost.
Tror jag igår kväll kände en kraftigare spark i magen :D Har varit lite tveksam till om det verkligen är bebisens små rörelser jag känt tidigare, men det är nog det. Stackars Jesper får fortfarande inget känna. 
 
Igår var jag också på stan och träffade Emma och Elin. Fick denna fina bok av Elin, mamman fyller i från ena hållet och pappan från andra ;)
 
 
Har alltid velat ha en fyll-i-bok men ännu inte blivit av att köpa en så det var verkligen perfekt!

Shopping och bilkoll

Igår och idag har vi varit och provkört bilar, igår en Kia och idag en Chevrolet. Ska se om vi ska kika på några andra märken också kanske. Vi har pratat med banken och inväntar besked. En ny bil måste vi ha iaf, min lilla skrutt får det bara plats en halv barnvagn i ju :P
 
Jag hittade en miss appropå trängselskatten nu, ska man härifrån till Mölndal så passerar man tullarna, que? Man är ju inte inne i stan för fem öre! Otroligt dumt av dom att placera dom sådär. Onödigt.
 
Så var vi också inne i stan lite idag. Köpte nytt julpynt på rean och Jesper hittade lite hobbygrejer. Blev även av att jag följde strömmen och köpte böckerna om Mr. Gray som alla talar om. Inte så jag brukar göra direkt. Mycket jag inte gör eller köper just bara för att alla andra gör det. Av princip. För jag är inte som alla andra. Men jag behöver ha lite göttiga böcker att läsa när jag går på mammaledighet sen.
Just slukas det mest mamma-/graviditets-böcker, känner att jag nog behöver ha en paus från dom med nu snart. Och! Mindre än en vecka kvar till rul ;)
 
Vecka 17+2

Vecka 18

 
Nu är bebisen ungefär 12 centimeter lång i sitthöjd och väger knappt 200 gram. Bröstkorgen rör sig ut och in vid andning (även om det är fostervatten som bebisen 'andas'). Blodkärl syns fortfarande genom den tunna huden och öronen har flyttats dit de ska sitta, men de är ännu lite utstående. 

Du erbjuds en ultraljudsundersökning i andra trimestern (vilken ofta sker ungefär nu) för att bedöma fostrets tillväxt och utveckling och se om förlossningsdatumet stämmer. 

Denna undersökning är för de flesta första gången de ser sin bebis. Det kan kännas stort att se den sparka, böja sig, sträcka på sig, rulla runt och till och med suga på tummen. Gå tillsammans om det är möjligt och be om bilder! 

Om du väntar en flicka, så kan det vara intressant att veta att hennes slida, livmoder och äggledare nu finns på plats. Om du väntar en pojke, så är de yttre könsorganen tydliga. Men det går inte nödvändigtvis att se bebisens kön - en del verkar vilja behålla det för sig själva genom att inta positioner som gör att det inte syns. 

Nu kan du börja känna dig yr om du ligger på rygg, så försök ligga i sidläge eller åtminstone lutad åt sidan lite. Orsaken till yrseln är att livmodern kan trycka på venen som för blod tillbaks till hjärtat. Använd gärna kuddar som stöd mellan benen, under höften, eller bakom ryggen om du tycker det känns skönt.

Nyårsmiddag!

Fotade minsann nyårsmiddagen men har inte orkat lägga upp förrän nu.
Förrätt/mingel: Qvirists lyxskagenkanapéer, Herrjungacider
Varmrätt: Oxfilé, potatisgratäng, beasås och sallad, rött Arc-en-Ciel
Dessert: Päron- och chokladglass, hard topping.
 
   

Och såhär nyårsfestliga var vi, mysbyxor is the shit!
 
 
Idag är det 17 fulla veckor, snart ultraljud, snart halvvägs!

Trängselskatt och sänkt hastighet

Första dagen på året som kommer förändra mitt liv.
 
Göteborg har infört trängselskatt men eftersom det var helgdag idag så slapp jag betala. Jag är en av de få bilburna som är för trängselskatten, jag tror att folk ändå kommer tänka efter lite extra om det ska ta bilen en kort sväng bara. Tyvärr tycker jag inte att Göteborgs stad har löst det på ett bra sätt. det finns ingen ringled och kollektivtrafiken fungerar inte som den borde.
 
Sen så har domsänkt hastigheten på E20 härifrån till gbg. från oss till Partille är det numera 100 istället för 110 och från Partille är det 80 istället för 90. Det är jag också väldigt positivt inställd till, det är en olyckstrabbad sträcka. 80 känns dock väldigt långsamt på 3-filig motorväg...
 
Inget gravidsnack idag inte, nyårsbilder kommer imorron om jag orkar :P
 
Vecka 16+6
RSS 2.0