Vecka 13

 
Nu är fostret nästan 7 centimeter långt och väger ungefär 23 gram – som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet. 

Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17 kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg. 

För din del har det kanske börjat lätta nu. De flesta kvinnor upplever att graviditetssymptom som att behöva kissa oftatrötthet och illamående minskar under andra trimestern. Andra trimestern börjar efter graviditetsvecka 13. Det kanske till och med känns som om du inte är gravid längre. Men magens ökande rundning visar tydligt att du är det.

Min bola har kommit!

 
Nu är ju inte bebisens hörsel fullt utvecklad förrän vecka 20 men den är på gång, så jag tänkte köpa en bola redan nu. Tyckte denna var väldigt fin, med månar och stjärnor på. Finns så många med händer, fötter och hjärtan på, och det är ju gulligt men väldigt puttinuttigt tycker jag.
 
Vecka 12+0

Tjock

Jag känner mig mer tjock än gravid just nu. Vill att tiden ska gå snabbt så man ser att jag är gravid, men det dröjer väl några veckor till. Och jag ser mycket fram emot mvc-besöket på måndag! Hoppas det blir en bra barnmorska som ska följa oss hela vägen nu och att hon känner lite på magen så vi vet att allt är normalt, so far.
 
Kommande helg blir fullproppad! Hoppas vi hinner ta bild på magen ändå. På fredag är det personalfest, och Jespers kompisar från Linköping och Stockholm kommer på besök över helgen, på lördag ska vi fira Jespers 30-årsdag så hela dagen blir väl tårtbakande och städning och fix, på söndag gäller det att ta hand om förödelsen och sen åker Bo och Jimmy hem. Jag kommer vara helt slut! Är väldigt trött kvällstid numera så det är pissigt att jobba mina tider, har pratat med chefen om det men han kan tyvärr inte göra så mycket förrän i mitten av januari när schemat ska läggas om. Bara att kämpa på.
 
Vecka 11+6

Vecka 11+4

 
Såg att den här bilden är tagen på lite närmre håll dessutom men filuren växer stadigt. Och brösten! Dags att köpa ett par nya behåar, och skjortan på jobbet har börjat strama så det blir sån där fin glipa mellan knapparna. Tur att vi har andra alternativ. Och mamma-jobb-byxorna har fortfarande inte kommit! Nu är det bara en tidsfråga innan jag har växt ur 42-orna jag använder nu. Jösses!

Jobbig natt

Varit uppe och kissat på nätterba har jag ju gjort länge. Men nu inatt var jag uppe andra gången vid fyra och kunde sedan inte somna om, låg bara och vred och vände på mig. Sen blev jag hungrig och tänkte att nu kan jag ju absolut inte somna så jag gick upp och tog en knäckemacke och ett glas mjölk, kissade igen och lade mig vid fem och somnade gott.
 
Märkligt, jag hoppas att det inte blir så fler gånger, är tillräckligt jobbigt med de nattliga toabesöken.
 
V. 11+3

Vecka 12

Bebises sitthöjd är nästan 5,5 cm och den väger knappt 14 g. Veckans mest spännande nyhet är att reflexerna blir mer utvecklade. Om du klämmer på magen kommer bebisen att röra på sig, fast du känner det nog inte ännu. Nervceller har delats snabbt och neurologiska kopplingar (synapser) formas i hjärnan. Bebisen kan knyta händerna, rulla in tårna och knipa ihop ögonen. 

Ansiktet börjar se alltmer mänskligt ut. Ögonen sitter närmare varandra, efter att ha suttit på vardera sidan av huvudet. Öronen sitter ungefär där de ska. Kroppens organ utför allt mer komplexa funktioner. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin till urinblåsan. 

Barnmorskan kan känna livmoderns ovandel (fundus) nu. I början av andra trimestern kommer du antagligen att börja behöva använda mer löst sittande kläder. 

Det är inte för tidigt att börja träna bäckenbotten med knipövningar. Starka muskler där förebygger mot inkontinens och hjälper till under förlossningen

Vecka 10+4

 
Börjar nog ana en liten bulle nedanför naveln nu.

Shopping!

Idag har vi varit lite wild n' crazy och shoppat grejor!
 
Be safe gravidbälte, eftersom jag jag kör 3 mil till jobbet varje dag så verkade det vara tryggt. Håller bältet ordentligt på plats under magen.
 
 
En gravidkudde, jag har redan börjat tycka det är obekvämt att ligga på sidan utan stöd. Den här var mjuk och man kan forma den hur som helst.
 
 
Och en spjälsäng, Troll Lux heter den, flera lägen på sängbotten och man kan sänka ner ena sidan om man vill det.
 
Vi ska kolla imorron så alla delar är med, men sen får den nog stå under trappen tills barnrummet är klart i vår.
 
Invigde också mina mammajeans idag, jag älskar dom! Så mjuka och sköna, nästan som mjukisbyxor ju, sitter inte åt nånstans :) Imorron ska jag se till att det blir ny magbild.
 
Vecka 10+3

 

Livet

Just nu ser mitt liv i stort sett ut såhär:
  • Kissnödig hela tiden
  • Hungrig hela tiden
  • Trött
  • Skumma drömmar de senaste nätterna
Suck! Jaja, jag ska inte klaga, det finns dom som har det värre. Är jätteglad över att jag inte mår särskillt illa. Dock jobbigt att veta hur man ska äta, jag undviker småätandet och har ökat på fruktintaget så det är ju bra skulle jag tro. Och jag är väl knäpp om jag säger att jag vill ha cravings? :P Jag vill liksom förstå det enorma suget som inte går att dämpa med annat än just DET! Bara hoppas att man får cravings på nåt vettigt, har ju hört om dom som får på toapapper och murbruk och allt möjligt konstigt.
 
Vecka 10+1

Vecka 11

Nu är bebisens sitthöjd ungefär 4 cm. Alla kroppsdelar finns med, från tandanlag till tånaglar och fingrar och tår har nu separerats helt. Bebisen rör sig massor och sparkar och sträcker på sig. Det ser nästan ut som vattenbalett och ju mer fostret utvecklas, desto mer rör det sig. 

Merparten av den kritiska utvecklingen kommer att klinga av under de kommande veckorna. Bebisens huvuduppgift de kommande sex månadernas är att bli större och starkare, så att den kan klara sig utanför livmodern. 

Slutet av första trimestern närmar sig nu. Du kanske har fått en mörkare pigmenterad linje som kallas linea nigra mellan naveln och blygdbenet. Det är inte ovanligt att det bli svårare att sova nu.

Vecka 10

 
Grattis! Nu kallas embryot foster, vilket betyder 'avkomma'. Fostret är nu ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja. 

De inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu fullt formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en 'riktig' människas. 

Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår. Om du kunde titta in till bebisen denna vecka, skulle du också kunna se ryggraden avteckna sig tydligt. Ryggnerver sträcker sig ut från ryggmärgen. 

Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt. Med hjälp av ett Doppler-stetoskop, kan du höra fostrets hjärtslag och du kan kanske känna livmodern ovanför blygdbenets mittpunkt.

Inskrivning på mvc

Kom hem för en timme sen ungefär. Både blodtryck, blodprover och urinprov så normalt ut, jag minns inte alla siffror och vad testerna gjorde för nytta men är det bra så är det bra :) Även prat om alkohol och sånt, men med tanke på att jag inte dricker särskillt mycket i normala fall och ingen av oss röker så ansåg hon att vi har alla möjligheter i världen att detta ska gå bra. Dessutom är vi båda fullt friska, inga allergier eller mediciner här inte! Vikten låg på 68.8, då med kläder och skor! Minns att jag låg på 65 och nånting vid ägguttaget och då nästan inga kläder alls så jag har inte gått upp så mycket.
 
Vi kommer få göra ett val, har inte hört talas om detta tidigare, men vi får välja på att göra ett vul runt vecka 12 eller rul vecka 18-20 med fosterdiagnistik. Görs det vecka 12 så kollas inte så mycket, och vecka 18 så går dom igenom fostrets kropp från topp till tå och kollar att allt ser bra ut. här kan man ju få reda på sånt man kanske inte vill få reda på, eventuella missbildningar exempelvis. Vi fick ett häfte så vi ska läsa på lite om det om, helst skulle jag göra båda bara för att få se den lille, men man måste tydligen välja. Jag känner spontant att jag vill ha korten på bordet så att säga och verkligen veta hur den lille mår så väntar gärna till vecka 18 med det.
 
Vi trivdes väldigt bra med denna barnmorskan som tyvärr inte jobbaar där i normala fall, så nästa gång blir det en annan. Hoppas vi sen får hålla oss till en och samma så man känner att man får lite kontakt. Nästa besök blir 3/12, om exakt tre veckor.
 
Vecka 9+5

Vecka 9+3

 
Jag har ju putmage i normala fall, känns skitskumt att se magen såhär...

Mammakläder

Jag vet, jag är lite koko som redan har handlat, men kunde inte låta bli. En tjej på en köp/sälj-sida på facebook som sålde lite så det blev två toppar, en kjol, ett par leggins, ett par jeans och ett par chinos. Allt för 300 spänn, som hittat!
 
 
 
Jag har dessutom fått beställa mammabyxor till jobbet, mina gamla vanliga 38:or börjaar bli obekväma så fick leta fram ett par i 42 igår :P Dom var ju lite stora men satt inte åt runt magen iaf. Appropå det, börjar det bli dags att ta magbilder nu? Jag har ju gått upp i vikt en del under det senaste året pga alla hormoner så känner mig inte riktigt som mig själv i kroppen... Vi får se när jag bjuder på det.
 
Vecka 9+1

Morgonillamående? My ass!

Kvällsillamående var det som kastades över mig igår efter att jag hade borstat tänderna. Hängde över badkarskanten och fick upp clementinen jag nyligen ätit. Inte najs.
 
Fick även köpt lite begagnade mammakläder igår, lägger upp bild senare.
 
Vecka 9+1

Lille filuren

 
Åtta fulla veckor, 16 mm stor och ett snabbt tickande hjärta som vi fick se :D Det blev genast mycket mer verkligt, men känns samtidigt sjukt overkligt!
Det känns skönt för nu är vi klara med Sahlgrenska, och jag har idag kontaktat mvc här i Lerum, vi ska dit för inskrivning den 12:e.
 
Idag v. 8+1 BF 12/6
RSS 2.0