Skötbordet på plats!

Det blev inte så bra som vi tänkte det med mobilen vi skulle ha där, fästanordningen ville inte riktigt det vi ville så tills vidare nöjer vi oss med dinglisar. Nu ska det bara vara lite blöjor, tvättlappar osv på plats. Plasten på skötbädden tar vi bort när bebis har kommit.
 
 
Vecka 33+6

Förändrade fosterrörelser

Det märks att det börjar bli trångt där inne i magen nu, sparkarna har helt klart ändrat karaktär. Nu är det inte så mycket självklara sparkar längre, utan mera att det känns att som att hen möblerar om där inne ;) Och försöker trycka ut sig genom magen :P Spänner till rejält gör det ett par gånger om dagen. Sammandragningarna har ju blivit lättare sen jag slutade jobba, kommer inte alls lika ofta vilket är jätteskönt! Känner att jag har blivit lugnare i och med det.
 
Och kom ihåg att fortsätta Gissa Datum!
 
Vecka 33+5

Vecka 33+4

Har varit på Gravidmassage!

När jag fyllde år fick jag av min käre make ett presentkort på Mammamassage på Energikällans Spa. Mycket trevligt! Mycket skönt och mycket avslappnande. Till en början fick jag sitta i fotbad, bara det är ju mumsigt! Sen körde hon igenom hela kroppen med fokus på rygg, nacke och axlar. Trots att jag inte jobbat på två veckor så kändes det att jag var stel.Trodde det hade lossnat ju. Och jag har aldrig legat så bekvämt på mage sen jag blev gravid! Dom har en särskilld kudde man får ligga på på massagebritsen, hur bekvämt som helst! Om det inte funkar så kan man även få ligga på sidan. Avslutningsvis masserade hon hårbotten och så fick jag en goodiebag.
 
 
Presentkort, erbjudanden från deras samarbetspartners, prov på läppbalsam och mammaolja och en käck liten burk för exempelvis framtida barnmat :) Tack för det! Är riktigt sugen på att gå med i deras VIP-klubb, den var billig och kändes som bra erbjudanden, men det får bli efter årsskiftet tidigast.
 
Vecka 33+2

Bloggstorm!

Twitterstorm skriver dom om, jag bloggstormar istället!
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16670903.ab
 
Nog vet jag att många anser det störande med kvinnor som ammar offentligt, men vad är grejen? Man måste väl få mata sin bebis om den är hungrig? Eller ska man sitt instängd hemma hela bebisperioden? Nej, hejja Amningskampen!
 
Vecka 33+2

Shoppat!

Idag har jag varit runt och flängt hela dagen, åkte strax före 9 och var hemma vid 15. Först skulle jag äntligen byta däcken på bilen, det var på tiden! Sen var jag iväg och fick fina naglar av söta Josephine på Studio Soft Hudvård.
 
 Grå färg med glitter, blev nästan lie åt det gröna hållet.
 
Sen åkte jag och hälsade på jobbet en vända, käkade lite lunch och snackade skit med goa kollegorna. Passade på att storhandla, bland annat första paketet blöjor och amningsinlägg. Sen begav jag mig iväg för att tanka, köpa kattsand och in till Allum. Där blev det inhandlat både 2-pack med amningsbehåar och ett amningslinne jag tänkte ha att sova i.
 
Sen bar det äntligen iväg hemåt! Pust! Lång dag, bra dag, hoppas jag har litegranna kvar på lönen :P
 
Vecka 33+1

Vecka 34

 
Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är minst 45 cm lång. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur. 

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyfödda föredrar ljusare röster. 

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu. 

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen. Prata med din barnmorska om du besväras av smärta i höfterna.

Att handla och att inte handla

Vi har en del grejer kvar att handla innan bebis kommer:
 • Skötbädd
 • Badbalja
 • Bröstpump
 • Filtar
 • Solskydd till bilen
 • Hällskydd, tippskydd till spis
 • Febertermometer
 • Nässug
 • Blöjor
 • Amningsinlägg
 • Babyolja
 • Tvättlappar
 • Amningskläder
Har vi missat något tro? Är ju en del till man behöver, men det här är sådant vi känner att vi måste ha innan bebis kommer.
 
Sen så får man ju säkert en del gåvor, vilket så klart mottages tacksamt. Det finns dock en figur som vi inte tål och det är Pingu, nånting med Pingu avsäger vi oss vänligt men bestämt. Barbapappa, Laban, Tummen, Disney med mera gillas!
 
Och hörni! Fortsätt gissa datum!
 
Vecka 33+0

Ingen diabetes!

Nepp, jag har klarat mig från graviditetsdiabetes. Men jag låg däremot nära gränsen så det blir till att tänka på vad och hur jag äter helt enkelt. Fick ett häfte med mer information som jag ska läsa också. Förvånad blev jag över att mjölkprodukter kan ställa till det. Vad ska jag då äta till frukost om inte fil eller gröt (med mjölk) fungerar? Hmm, havregrynsgröt med havremjölk är säkert gott men det är ju så dyrt. 
 
Sen så har jag ett par dagar känt mig lite småhungrig nästan hela tiden, tror att det kan vara så att det är någon liten i magen som ligger och trycker på matsäcken ;) Jag blir mätt ganska fort men snabbt hungrig igen. Frukt är alltid bra mellanmål, känns bättre än att exempelvis ta en macka eller yoghurt.
 
Vecka 32+6

Föräldragruppen

Nu har vi varit på den sista föräldragruppen. Det var tyvärr inte så många som kunde komma, tre mammor och två pappor. En mysig liten grupp blev det. Fick även reda på att ett par redan fått en liten pojke, de skulle få i början av maj men blev förra veckan. Så där ser man att det kan hända när som helst, dags att packa väskan med andra ord... Vi delade till en början upp oss så papporna fick prata med psykologen och vi mammor med barnmorskorna. Mycket prat om relationen och hur kroppen förändras under graviditeten och efter förlossningen. Papporna pratade om ungefär samma saker och på slutet satt vi tillsammans.
Tanken var att någon från bvc också skulle komma så vi fick svar på frågor om hur det går till där, men dom hade lite personalbrist idag tydligen så fick den info barnmorskorna kunde ge helt enkelt. Lite om vad som händer efter förlossningen, läkarkontroll, hembesök, efterkontroll osv.
 
Vecka 32+6

Glukosbelastningstestet...

Eftersom min barnmorska aldrig hörde av sig så ringde jag i fredags för att kolla vad som hänt. Det visade sig att hon var sjuk och det var inget inskrivet i datorn så hon jag pratade med trodde inte att det var någon fara som tur är. Får se om hon ringer idag, annars är det ändå sista kompletterande föräldragruppen imorron så jag får i alla fall möjlighet att prata med någon av barnmorskorna då.
 
Jag har ändå bestämt mig för att det blir stopp av socker i form av godis, bakverk, saft, sylt, läsk och sånna saker. Mörk choklad är okej ibland ;) Och frukt är alltid okej!
 
Vecka 32+5

Barnrummet!

Nu har vi skruvat upp spjälsängen och fått byrån och några tavlor på plats! Se så fint Filuren ska få det :)
 
 
Vecka 32+4

Vecka 32+4

Gissa datum!

Tänkte att ni läsare skulle få chansen att gissa datum för nedkomsten. Beräknat är 12/6.
Skriv gärna också kön, längd och vikt så får vi se vem som kommer närmast :)
 
Vecka 32+3

Vecka 33

Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet. 

Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens position – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen. 

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu så att huvudet lättare kommer ut under förlossningen. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig i och med att bebisen lägger på sig underhudsfett. 

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och fixerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Väntat hela dagen...

... I onödan känns det som. Barnmorskan har inte ringt än så det gör hon väl imorron. Både jag och jesper vet att hon igår sa att hon kommer sitta i möte under eftermiddagen så ringer troligtvis på förmiddagen. Suck. Det är jobbigt att sitta och vänta!
 
Nu ska jag ta tag i packningen, det blir en snabbvisit till huvudstaden imorron.
 
Vecka 32+0

Glukosbelastningstest

Så då är jag hemma efter det eländet. Kom in på vårdcentralen och fick stick i fingret. Sen fick jag sätta mig i mvc's väntrum då det är lugnare där, en sköterska kom med den läckra drinken sockerlösning, ca 3 dl skulle jag tro. Det var inte gott. Ljummet och sötsliskigt, slemmigt. Eftersom dom vill att man ska hålla sig stilla så fick jag vackert sitta där och vänta, hade preparerat mig med bok så det gick rätt bra. När det hade gått två timmar gick jag till vanliga väntrummet och blev strax uppropad för ytterligare ett stick i fingret.
 
På hemvägen köpte jag nybakat bröd så jag fick en riktigt god smörgås när jag kom hem, ost, skinka, bladspenat, tomat och gurka på :) Och efterlängtat vatten! Nu väntar jag bara på att bm ska ringa upp med resultatet.
 
Vecka 32+0

Besök på Borås

Nu på eftermiddagen har vi varit på infoträff på förlossningen i Borås. Vi har helt bestämt att det är där våran bebis ska födas. Första milen genom Härskogen är ju pissig att köra men det får vi ta då, resten är nästan bara raka spåret och det går att gasa på om det nu skulle behövas. Går det som jag vill så börjar det med vattenavgång och inte värkar. Så jag ska nog överleva en 45 min bilväg. Men det känns bra att vi hittar nu och pappan får sova kvar+frukost och kvällsfika för 150:-/natt, på Östra kostade det 200:-.
En sak jag inte förstår är varför i hela friden parkeringsautomaterna på sjukhus inte tar visa-kort? Gah! Och hon påpekade dessutom att dom är väldigt snabba med att lappa där så inte värt att chansa. Parkeringspengar står iaf uppskirvet på listan över vad som ska packas med. Får åka till jobbet och växla lite.
 
Vecka 31+6

Mvc-besök

Då var det dags för barnmorskan idag då. Järnvärdet låg bra till så jag fortsätter med blutsaft varje dag och niferex varannan dag, vikt +10 kg, bra blodtryck men lite högt i socker så jag ska fasta från 22 ikväll, får inte ens dricka vatten imorron bitti, sen ska jag in på glukosbelastningstest.Får komma in på labb och dricka nån sockerlösning och sen sitta och vänta i två timmar innan dom kollar hur det ser ut. Bara att ta med sig nån bra bok och sitta med, tjoho! SF-måttet låg på 31 så nu var jag precis över medelkurvan igen, känns skönt att det inte var någon jättebebis ändå ;) Hjärtljuden låg på 150 slag/minut, kunde även höra att den sparkade ett par gånger :D
 
 
Vi frågade också om att jag har ont i lederna och hon trodde på vätskeansamlingar, det är ju inte fruktansvärt men jag känner mig lite stel ibland när jag har suttit ner länge. Men som sagt, smärtfria höfter ftw!
 
Vecka 31+6

Inga miljoner här inte...

Nä, vi är fortfarande lika fattiga som igår. Skitbingo. Men det var skönt att se något utan reklam, för en gångs skull. Men det kändes samtidigt lite ihoptryckt, stressade på med alla tre bingoturer på en halvtimma, kändes inte nödvändigt.
 
Hantverkare på ingång här, katter instängda och pissväder ute. Tjoho.
Imorron ska vi både till barnmorskan och sedan till förlossningen i Borås. Får hoppas SF-kurvan har planat ut lite.
 
Vacka 31+5

Bingo-afton hos oss!

Ikväll ska vi spela Bingolotto och vinna alla miljoner vi behöver för att göra oss av med lånen och renovera huset så som vi vill ha det :)
 

Vecka 31+4

Mer krämpor

Igår kväll kände jag av lite smärta i lederna, särskillt fingrarna, knäna och fötterna. Kollade runt lite på nätet och verkar vara vätskeansamlingar. Men foglossningen håller sig borta och det är jag glad för :) 
 
Och filuren ligger väldigt ytligt nu hela tiden och rör sig massa! Jag kan dock inte känna om det är huvud eller fötter som ligger där under huden. Häftigt är det i vilket fall :)
 
Vecka 31+2

Vecka 32

Nu väger bebisen ungefär 1,7 kg och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att 'andas' fostervatten. Från vecka 32 har bebisar som föds för tidigt goda chanser att överleva och frodas. Den ökade mängden underhudsfett gör bebisens hud slätare och mjukare. 

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna. 

Om bebisen är en pojke, ska testiklarna nu ha vandrat ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen. 

Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Försök äta bra också under den sista tiden. 

Nu är magen ganska stor - du kan nog vänta dig ökad uppmärksamhet!

Föräldragruppen

Idag var det egentligen sista föräldragruppen, men eftersom det blev knas sist så blir det en träff den 23:e också som kompensation.
 
Denna gången pratade vi mycket smärtlindring och amning, alla satt tillsammans också. Sen avslutade vi med att se en film om amning, den var jättemysig! Men kanske lite väl romantiserad och mannens roll är att diska, handla, laga mat, städa osv. Jojo... Men bra var den ändå för den poängterade vikten av hud mot hud, oavsett om man väljer att amma eller inte.
 
Ikväll är det sista passet på jobbet! Woop, woop! Det ska bli skönt, det känns inte okej i kroppen längre när jag kommer hem på kvällarna. Istället ska jag bara rå om mig själv, komma ut, och götta mig med egentid :)
 
Vecka 31+0

Kramp och RLS

Så vaknade jag med enorm kramp tidigt imorse! Bara i högerbenet och värre än någonsin! Ajaj, var jättejobbigt att sträcka ut det men det kom loss efter ett tag. 
Sen när jag gick upp för att gå på toa hade jag stickningar i vänsterbenet, vilket tyder på RLS - Restless Leg Syndrome, också vanligt när man är gravid. Bara att köra med stödstrumpor, jag vet, men jag är så varm hela tiden så går mest runt barfota hemma... Jag har ju faktiskt köpt ett par och dom är till för att användas. Go me!
 
Vecka 30+6

Pics!

Smokey som bara är knasig
 
Spirit som vaktar sitt nya syskon
 
Och filuren som gör sig till känna

Vi har varit på profylaxkurs!

Igår och idag har vi varit på profylaxkurs på Födeslsehuset i Göteborg.
Vi är mycket nöjda båda två och känner att vi har fått mer kött på benen och vet lite mer hur vi båda ska tänka och göra under värkarbetet. Det var inte alls hyperventilation som jag först trodde, det var gammalt ju, men däremot att man ska fokusera på sin andning på olika plan. Det var en väldigt bred kurs som även tog upp dyktekniken, som jag känner att jag vill använda mig av, visualisering, partnerns stöd, olika förlossningsställningar och så ska vi på en återträff med alla bebisar i mitten av augusti :) 
Det bästa med övningarna vi gjorde var att sitta bakvänt på en stol och hänga på en saccosäck som låg på ett bord. Jesper stod bakom och bara strök mig över armarna, axlarna, ryggen och låren, jag hade kunnat somna sådär! Riktigt skönt och avslappnande.
Jesper gillar att vi gör en sån här grej, han känner sig mycket mer delaktig i graviditeten och så tycker han det är skönt att prata med andra blivande pappor, så jag hoppas vi får kompensation för den lite misslyckade föräldragruppen i onsdags. Och naturligtvis att vi kan hålla lite kontakt med någon.
 
Jag skulle rekomendera alla att gå så många kurser som möjligt tillsammans, det är en väldigt fin och kärleksfull upplevelse.
 
Vecka 30+4

Vecka 30+4

Fyra arbetsdagar kvar

Idag, måndag, tisdag och onsdag, sen säger jag hejdå på ett tag! Får se om jag tar några extratider, det blev det idag iaf. Men i och med sammadragningarna så har det blivit rätt så kämpigt. Och fredagkvällar är alltid stressiga så vi får se hur det går. Blir en lugn helg på profylaxkurs om inte annat, och en snabbis på sci-fi mässan :D
 
Vecka 30+2

Vecka 31

Bebisen väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis och är ungefär 41 cm lång. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. 

Det börjar bli lite trångt därinne och det är möjligt att fosterrörelserna ändrar karaktär. Men så länge bebisen fortsätter vrida och sträcka på sig, så vet du att allt står väl till. Bebisen har massor av växande kvar innan den föds – allra minst 900 gram. 

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern. 

Du har förmodligen gått upp i vikt 1,3-1,8 kg denna månad. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

En fjärdedel kvar!

Då var det 30 fullgångna veckor idag och tio kvar.
 
Sammanfattning:

 • Har klarat mig bra från illamående
 • Är fortfarande uppe minst en gång per natt för att kissa
 • Dricker mycket vatten
 • Inga cravings
 • Näsblod
 • Trötthet
 • Drömmarna kommer och går i perioder
 • Tjocka slemhinnor
 • Dålig nattsömn det senaste
 • Till en början jättehungrig hela tiden men fick inte i mig särskillt mycket åt gången, sen gick det över till det normala, kanske med större portioner, nu är portionerna mindre igen för jag har ingen plats för någon matsäck :P
 • Blivit bättre på att äta frukt och grönsaker
 • Kroppen fungerar inte längre som den ska
Och magen växer:
 
 Vecka 10
 Vecka 15
 Vecka 20
 Vecka 25
 Vecka 30

Den misslyckade föräldragruppen

Idag var det dags för föräldragruppen igen. Vilket blev lite sådär halvlyckat. Ena barnmorskan var på semester och andra var sjuk. En manlig psykolog skulle komma för att prata med endast papporna, men det blev samlad grupp istället. Blev väl inte riktigt som någon hade tänkt sig och kortare möte än vad det egentligen ska vara. Förhoppningsvis kan han komma tillbaka nästa vecka och göra om det ska det ska bli, och så kan man väl hoppas att vi får en extra gång nu i och med att det blev halvdant.
 
Vecka 30+0

Sammandragningar!

Skrev om det vid ett annat tillfälle men det har varit lugnt sedan dess, fram till nu. Kunde knappt röra mig på jobbet igår utan att hela magen spände sig och jag kunde känna filuren utanpå magen på olika ställen under hela dagen. Så brukar det inte vara. Jag brukar bara kunna känna hen ibland som en liten hårdnad på magen, en liten fot eller armbåge som sticker ut :P
Blev också väldigt skum i magen i måndags kväll, ont och illamående men det värsta försvann efter ett toalettbesök. Ska prata med barnmorskan imorron när det är föräldragruppen igen, bara kolla lite grejer.
 
Vecka 29+6

Vecka 29+5

RSS 2.0