Tankar om förlossningen

Lite self-notes jag ska ha med i förlossningsbrevet
  • Annan smärtlindring än andning, lustgas, bad, massage och eventuellt akupunktur är inte intressant. Jesper för min talan om jag inte orkar
  • Vi vill ha en erfaren men inte gammeldags barnmorska
  • Inga studenter på plats
  • Vi vill att personalen pratar med oss så mycket som möjligt om vad som händer och vad som rekommenderas om det exempelvis drar ut på tiden väldigt mycket. Dom får inte prata "över huvudet" på oss
  • Jag är intresserad av att få sitta på en "yogaboll" under värkarna
  • Jag är väldigt rädd för att jag ska spricka massor och vill inte höra historier om hur mycket folk spricker eller inte. Jag vet att det är fullt normalt men kommer inte vilja höra om det just då.
 
Gårdagen...
Det var första gången jag kände sparkar under hela dagen även när jag var igång, fantastisk känsla! Jag fullkomligt älskar det!
 
Vecka 25+1

Vecka 26

Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger strax över 760 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små 'andetag' som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft. 

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Detta gör att ditt näringsintagär viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare.

Mvc-besök

Imorse var vi hos barnmorskan för första gången sedan inskrivningen, det var spännande! Vi fick höra barnets hjärta slå (nästan lika häftigt som ultraljudet och ännu mer bekräftelse på att det bor någon därinne, spelar ingen roll att det sparkar flera gånger om dagen, det här var ändå speciellt), fick lämna ett rör blod och lite små snabba grejer som kollas direkt. Blodtryck och sockerhalten så bra ut, men järntabletter ska jag börja med, gärna tillsammans med blutsaft och hon rekommenderar att jag börjar ta tabletterna var tredje dag och sedan trappar upp då man lätt blir kass i magen. Hon mätte livmodern (SF-mått), det låg på 24 cm vilket är precis över medel så det var bra, skönt att det inte låg för högt eller lågt iaf. Jag fick väga mig och har gått upp 7 kg sedan inskrivningen, det känns helt okej och jag kan gå upp lika mycket till utan att det skulle vara konstigt.
Här ser ni min kurva, den röda pricken är där jag låg idag.
 
 
Vecka 24+6

Baby- och Barnmässan

Lite såhär i efterhand tänkte jag skriva om vårat besök på Baby- och Barnmässan. Det var väldigt mycket folk och över 100 utställare och man kunde bannemig testa ALLT! Allt ifrån minsta lilla socka till bilbarnstolar. Bland det häftigaste var terrängbanan man fick gå med barnvagn. Gräs, grus, kullersten, upp och ner för backe och trappor och in genom trånga dörrar och snäva svängar. Det var verkligen perfekt för blivande föräldrar kände vi, fanns ju en del för barn också, ansiktsmålning, teaterföreställningar, clowner mm. Men möjligheten att verkligen få testa allt på ett ställe och prata med så många olika säljare, leverantörer och proffs, tummen upp!
 
 
Det största minuset var väl matutbudet, ett café med kalla mackor och ett café med pannkakor och korv med bröd. Vi fick gå utanför mässhallen och in på Restaurang Mix för att få riktig varm mat, och det var svårskyltat. Men vi hittade dit. Sen förstår jag inte vad 3 och Telenor gjorde där? 
 
Vi kommer inte gå nästa år för vi tror filuren kommer vara för liten för att uppskatta det, men kanske om ett par år, när/om vi väntar ett syskon :)
 
Vecka 24+5

Mina mässfynd

 
Bärsjal Tricot-Slen samt dregglis, napp och napphållare som matchar tufft :)

Vecka 24+4

Tredje förkylningen...

... Sen jag blev gravid är ett faktum. Jippi. Har trots allt varit på mässan idag och dessutom jobbat extra. Men mässbesöket skriver jag om imorron innan jobbet, troligtvis.

Vinsten har kommit!

 
Idag damp min vinst ner i brevlådan! Tack igen till Sojkas Framtid och Lilla Grodan Design!

Förkyld igen?

Jaha, har känt mig frisk i kanske en vecka eller två när det börjar sticka i halsen igen. Skit. Jag har inte tid att bli förkyld ju! Vi ska på Baby- & Barnmässan imorron och på söndag jobbar jag extra och jag vill vara pigg! Humbug! Får se var det leder.
 
Vecka 24+2

Babykorgen

Här är babykorgen som hen ska få sova i de första månaderna. Vi ska ha den på min sida bredvid sängen så att jag är så nära som möjligt. Tack till kära svärmor som har fixat till den med fint tyg och grejer!
 Såhär ser den ut från scratch
 
 Och tillfixad :)

Vecka 25

Bebisen väger nu nästan 660 gram och är ungefär 35 cm lång från hjässa till häl. Nu har den fått lite kroppsfett och ser mindre 'mager' ut. Sinnenas utveckling har kommit en bra bit på väg. Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket betyder att synnerven har börjat fungera. 

När du har tid på MVC kontrolleras ditt blodtryck och du får lämna urinprov. På så vis kan man upptäcka tidiga tecken på havandeskapsförgiftning och diabetes så att behandling kan sättas in om det behövs. 

Fingrar, handleder och händer kan värka eller kännas domnade. Det kan bero på att karpaltunneln, liksom så många andra vävnader i kroppen, svällt upp. Då kan nerver som löper i tunneln klämmas åt, vilket i sin tur orsakar smärta eller obehag. Handledsstöd kan hjälpa. Prata med din barnmorska eller läkare om du har besvär av det.

Lilla Grodan

Nu har jag beställt vinsten från Lilla Grodan, lägger upp bild på det när det har kommit fram!
 
Här hemma börjar det bli dags att prata om föräldraledigheten. Hoppas få allt sånt ordentligt utrett när vi ska till bm nästa tisdag så vi kan meddela våra arbetsgivare hur vi ska göra. Slå ihop det med lite semester kanske. Mycket papper och mycket att tänka på.
 
Vecka 23+6

Sjukgymnasten

Okaj, jag får väl erkänna det, jag rör på mig mindre än vad jag borde, men det lilla jag rör på mig tycker jag är bra! jag har fått träningsprogram av sjukgymnasten och är välkommen att höra av mig om jag vill ha uppföljning. Jo, man tackar. Känner väl att jag egentligen borde komma dit efter en arbetsdag när jag har riktigt ont och inte efter en hel natts vila när jag inte känner nånting.
Jag har även börjat få, eller vid ett par tillfällen, kramp i vaderna, men träning mot det fick jag också så det inte blir värre. är väl därför man ska använda stödstrumpor kanske? Jag ska ge dom en chans till, gick inte så bra sist.
 
Idag har jag också haft massa sammadragningar! Nästan så jag knappt kunnat röra mig på jobbet. Hela magen dras åt och blir som stenhård, det tog ett tag innan det släppte. Hoppas det inte jämt kommer vara så ihållande. Men lilla filuren sparkar på och lever gott där inne iaf :)
 
Vecka 23+5

Vecka 23+4

Sammandragningar?

Oh, hjälp vad det spände i magen imorse! Stenhård kändes den, släppte dock efter en promenad så det var ju skönt men det måste vara såhär sammadragningar känns vad jag har förstått. Lite halvt obehagligt, lite molande och väldigt spänt.
 
I onsdags kväll var det dessutom party i magen, sparkades hela tiden under en längre stund innan hen lugnade ner sig. Det var mysigt! Det var också första gången jag kunde känna med handen att det sparkade.
 
Vecka 23+3

Jag vann!

Woho! Jag vann tävlingen hos Sojkas Framtid i samarbete med Lilla Grodan Design!
Tävlingen
Vinnaren presenteras
 
Nu väntar jag med spänning på presentkortet och ska se till att klicka hem något fint omedelbums!

Vecka 24

Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Från hjässa till häl mäter bebisen ungefär 30 centimeter. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft. 

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade hudbristningar eller strier på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strier åtminstone där. 

Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar strierna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud. 

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).

Fyra månader

Höll nästan på att glömma bort det, men idag är det fyra månader kvar tills filuren kommer! <3

Boken om dig

  
Den här fina boken kom hem från Goboken för en tid sedan, och nu känner jag att det börjar bli dags att fylla i lite. Vet dock inte om jag vill sätta in ultraljudsbilderna i orginal, blir nog till att skriva ut dom. Och få Jesper ända ur så han fixar fram nån bebisbild på sig själv :P
 
Vecka 22+6

Fullsmockad vecka!

Idag är det rätt lugnt, ska bara iväg och jobba sen.
Imorron ska jag till frisören, sen till Jespers jobb och hämta skrivbordsstol, sen till mitt jobb för att jobba.
Onsdag ska jag på postutbildning, butiken där jag jobbar ska bli postombud i början på mars så då behöver man särskilld utbildning.
Torsdag, alla hjärtans dag, ska jag iväg och bli fin om naglarna och på kvällen ska vi ut och äta på m2, det var där som Jesper friade den 14/2 förra året :)
Fredag kväll blir det utgång på ölrepubliken med lite folk, verkar oklart hur många som kommer men blir gött att hänga lite.
Lördag och söndag blir det jobbjobb!
 
Vecka 22+5

Gårdagkvällen och dagens dag

Såhär snygga var jag och Elin igår!
 
Jättemysig kväll, Elin tappade popcorn på golvet hela tiden här hemma innan vi for iväg, väl på plats kom vi in omedelbart och lade märke till ett par tjejer i vanlig kläder som inte blev insläppta. Jag förstår inte hur man kan missa dresscoden? Dom har trots allt ändå varit inne på sidan och köpt biljetter men inte läst nånting om klubben. Svinkonstigt. Men vi hade kul och det var huvudsaken, träffade Sara och hennes vänner, alltid kul med nytt folk så vi hoppas kunna förpeppa med dom nästa gång i april, det blir ju sista gången på bra länge jag kommer ut på det sättet :)
 
Idag har vi också hunnit med bio som sagt, Django Unchained, eller Tarantino i sitt esse ;) Jag, Jesper, Ann-Sofi, Elin och John och alla nöjda!
Så nu är vi hemma igen, har fått mat i magen och ska iväg på styrelsemöte om en timme.
 
Vecka 22+4

Vecka 22+4

 
Skriver om gårdagskvällen lite senare, vi ska iväg på förmiddagsbio om en stund. Uppdaterar om det med :)

Våra goa grannar

Vi var ute på promenad för en stund sen och stötte ihop med grannen på hörnet som hört av gubben sin att jag var gravid. Dom är ju för goa! "Åh, jag tänker på dig, hur mår du? Du får inte halka nu, vill du låna broddar? Vad skönt att du har passerat den osäkra perioden nu..." osv. Blev så glad och varm i själen! Pigga och glada 55+ skulle jag tro, kanske 60, så svårt med ålder. Men väldigt söta är dom iaf.
 
Igår kväll lyssnade vi på barnvisor på spotify, det var mysigt, tror filuren somnade till det. Dom dära barnkammarböckerna är nog rätt trevliga *hint, hint*
 
Ikväll blir det för övrigt galej! Jag och Elin ska på Tip the Velvet, var svårt att bestämma mig för vad jag skulle ha men jag hittade en flapperdress på Buttericks där magen fick plats så den får det bli. Brukar annars ha korsett när vi går på det men det kändes inte riktigt lämpligt nu ;) Och ett fint hårband så jag blir 20-talsbrutta. Ska försöka knäppa några bilder på oss också och så hoppas vi kunna hooka up med Sara och hennes gäng.
 
Vecka 22+3

Pappamage+mammamage=sant!

 
Jag hade nästan hoppats på att Jesper skulle bli lite sympatigravid men han visar inga tecken på det inte... Här är vi i vecka 22+2

Dag 30: Ett sista ögonblick

Ska jag ta det senaste då? Nånting dåligt? Det var en dålig natt natten till idag. Uscha! Jesper snarkade hela tiden så jag kunde inte sova. Fick putta på honom hela tiden. Dessutom var jag väldigt törstig så gick upp på toa några extra gånger och drack en hel del vatten under natten. Det var en dålig kombination av dåligheter. Efter att Jesper gått iväg till jobbet så fick jag iaf sova några timmar.

Dag 29: Mina ambitioner

Jag tänker naturligtvis bli en bra mamma! En supermamma vill väl alla ungar ha? :D Jag har i smyg jämfört hur andra föräldrar behandlar sina barn och valt väg utifrån det. Lagom bestämd och mycket kärlek.
Mina ambitioner är att jag och Jesper ska hålla ihop livet ut och tillsammans skapa vår egen lilla familj där det alltid kommer finnas både människor och djur. Djuren får tidigt lära sig att barn kan vara oberäkneliga och hårdhänta och barnen får tidigt lära sig att djuren ska man vara försiktig med, inget dragande i öron och svans. Vi ska leva i symbios med varandra.

Vecka 23

Bebisen väger nu drygt ett halvt kilo och är ungefär 29 cm lång från hjässa till häl. Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln. 

Många studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik. Pröva att spela något du själv tycker om och se om bebisen reagerar. 

Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför livmodern. Nu är bebisen så stor att du kanske kan se den röra på sig under dina kläder! 

Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet blöder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel. Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen. 

Pratat med sjukgymnast...

... Och den 18:e fick jag tid att komma dit. Men det blir nog rätt bra, jag är ledig fyra dagar nu så har tid att vara hemma och vila. Fast det är ju party på lördag och bio på söndag så jag kommer inte bara sitta hemma direkt :P Och så jobbar jag nästa helg så då kommer jag dit på måndagen och är lite lagom stiff.
 
Vecka 22+1

Dag 28 - Något jag saknar

Värme, vår och sommar är det just nu. Och sol. Men det kommer väl hoppas jag. Den här våren och sommaren kommer bli något alldeles extra med våran lilla filur <3

Ont i ryggen

Jag har haft ont i ryggen en tid. Det har bara kommit i samband med jobbet och det är som en knuta på en specifik punkt under skulderbladet. igår kände jag att droppen rann över så ont hade jag så idag bestämde jag mig för att ringa mvc och se vad dom säger. Ringa sjukgymnasten är det som gäller som bara har telefontid 8-9.30 så den hade jag missat, bara att ta det imorron. Hon trodde på 1-2 veckors väntetid, det känns lite sådär. Men jag är ledig imorron iaf och i helgen så får vila lite då.
Det känns inget vidare eftersom jag redan nu bara jobbar 50% och jag vill ju inte gärna behöva gå ner ännu mer i tid.
 
Vecka 22+0

Spark, spark

Filuren har börjat sparka neråt, på kissblåsan! Tack så mycket! Det känns som att den snurrar runt rätt mycket just nu för det kommer små puffar från lite överallt, men som sagt, mot kissblåsan har det blivit en del de senaste dagarna :P
 
Vecka 21+6

Dag 27: Mitt favoritställe

Haha, tänker på Sheldon i Big Bang Theory. "That's my spot", ett ställe som han har har inte jag, men jag trivs väldigt bra hemma, och i skogen. Har inte riktigt hittat något smultronställe, sen älskar jag att gå till frisören, det är lite vardagslyx för mig! Bara sätta sig i stolen och få håret tvättat och tillfixat, mmm!

Dag 26: Mina rädslor

Åska är nog det enda som jag klassar som min fobi. Har alltid varit så, jag har dock lärt mig att mer eller mindre hantera det.
 
Sen så är jag fortfarande rädd för att något ska hända bebisen under graviditeten eller strax efter förlossningen. Oro för att något händer ens nära och kära bär man ändå med sig hela livet.

Dag 25: En första

Min första lägenhet! En liten etta jag bodde i tillfälligt i Norrköping när jag jobbade där en period. Åh, det livet var gött! Ganska stort kök och ganska stor toalett för att vara en etta men så mysig jag gjorde den. Efter den flyttade jag till tillbaka till Örebro och till en ännu bättre lägenhet! För den hade balkong och badkar, och det var då jag köpte katterna, men det är en annan historia.

Vecka 21+4

Säljes!

Jag säljer 6 stycken ägglossningstester och 19 stycken graviditetstester.
Teststickorna kommer från Testlagret, har bäst före datum 30/1 2014 och säljes för 1:-/st plus eventuell frakt. Stickorna säljes i orginalförpackning och med noggranna instruktioner. Frakten varierar ju beroende på hur många tester du vill ha. Jag skickar med vanligt brev via posten om inte annat önskas.
 
Edit 5/2: Alla tester sålda!

Dag 24: Det här får mig att gråta

Fina, sorgliga ögonblick på film/tv, är väldigt känslig för sånt. Tycker inte att jag har blivit mer känslig under graviditeten.

Dag 23: Det här får mig att må bättre

Jesper, katterna, vackert väder, när filuren sparkar :)
RSS 2.0