Föräldragruppen

Har missat att skriva om föräldragruppen som började i onsdags! Vi träffades på mvc, 9 par var vi, alla förstagångare, en pappa hade dock två barn sedan tidigare. Vi satte oss tillsammans med två barnmorskor i ett rum där vi fick börja med att "intervjua" personen vi satt bredvid som inte var våran partner. Lite konstlat kanske, sen skulle vi presentera den personen för gruppen. Sen delade vi in oss i blivande pappor och blivande mammor, så vi satt i varsitt rum och skulle i grupp skriva ner alla frågor vi hade kring förlossning/smärtlindring, amning, relationen och barnet. Vi i mammagruppen diskuterade mest men det blev ett gäng frågor kring förlossning/smärtlindring och amningen i alla fall, men längre hann vi inte. Det var dags att se en förlossningsfilm och efter den gå igenom frågorna vi hade och vad vi fick för svar genom filmen.
Både jag och Jesper ser fram emot nästa träff, han tyckte det var väldigt bra att vi delades upp i mammor/pappor och att han inte var ensam om dom funderingar han hade.
 
Vecka 29+3

Pojke/flicka?

Har kollat lite skrönor om hur man kan ta reda på könet, utan ultraljud. Tycker det är skitkul att läsa om sånt där, men jag tror inte på det, det är ju bara trams. Men här är en sammanställning vad jag kommit fram till.
 
Om man är sugen på mycket surt och syrligt väntar man en flicka.
Om man är sugen på fett och socker väntar man en pojke.
Jag är inte mer sugen på det ena eller det andra än vanligt, men kanske lite mer åt pojke-hållet här.
 
Om magen är rund åt sidorna och det syns bakifrån är det en flicka.
Om magen är mer framåt och inte syns bakifrån är det en pojke.
Pojke här också.
 
Enligt den kinesiska kalendern, enligt en tabell med moderns ålder vid befruktningen och vilken månad befruktningen skedde i så tyder det på att det är en flicka i magen.
 
Om hjärtljuden på fostret är över 140 slag/minut är det en flicka.
Om hjärtljuden är under 140 slag/minut är det en pojke.
Sist låg hjärtljuden på 142 slag/minut så då är det en flicka.
 
Kissa i en kopp och häll i en tesked bikarbonat.
Om det är stilla är det en flicka.
Om det fräser är det en pojke.
Det här verkar läskigt så det har jag inte gjort än :P
 
Om man blir väldigt känslosam och gråtmild är det en flicka.
Om man blir lättirriterad och arg är det en pojke.
Jag tycker jag känner mig som vanligt, men kanske mer flicka här.
 
Häng vigsel- eller förlovningsringen i en tunn sytråd och håll över magen.
Om pendeln pendlar fram och tillbaka är det en flicka.
Om pendeln cirkulerar är det en pojke.
Detta har jag inte heller testat än.
 
Får man sämre kvalitet på hår, hud och naglar är det en flicka
Får man bättre kvalitet är det en pojke.
Jag har fått sämre kvalitet på huden, har varit extra supertorr hela vintern! Men håret och naglarna känns bättre så vi säger flicka om detta.
 
Om hormonranden fortsätter långt ovanför navlen är det en pojke.
Om hormonranden stannar vid naveln är det en flicka.
Pojke här.
 
Om brösten växer mycket är det en flicka.
Om dom inte växer så mycket är det en pojke.
Vad som är mycket beror ju på vad man menar, så här säger vi ingenting.
 
Till sist tar vi känslan, den säger flicka.
 
Vad tror ni som läser?
 
Vecka 29+2

Vecka 30

Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu. 

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset. 

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar. 

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne. 

Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta. 

Mvc-besök

Som sagt var jag hos barnmorskan igår. Blodtrycket var bra och bebisens hjärta tickade på som det skulle. Det blev ett rätt snabbt besök denna gången då vi inte hade några frågor eller annat vi funderade över. Vi tog inget blodprov utan hon sa att jag fortsätter som jag gör så länge det känns bra, och börjar jag känna mig väldigt trött så ökar jag bara, annars testar vi nästa gång. SF-måttet låg på 30 cm vilket är den övre gränsen för medel.
 
 
Hon sa att det är inget att oroa sig för, det är ofta det går rätt upp och sedan planar ut igen. Skulle jag gå över kurvan så tar vi det då med tillväxtultraljud. Ska läsa på lite om vad det innebär.
Imorron börjar föräldrakursen! Den ser vi fram emot, och hoppas på vettigt folk man kan träffa även privat.
 
Vecka 28+6

Fixardagen!

Yes, idag ska jag ta nytt körkortsfoto och skicka iväg det, tjoho! Hoppas jag blir lika nöjd med den bilden som är jag med bilden på mitt gamla körkort.
 
Om jag hinner ska jag ta en tur runt och sätta upp posters och flyers inför Science Fiction mässan som är i Göteborg 6-7:e april.
 
 
Sen är det barnmorskebesök, skriver om det imorron. Men jag hoppas järnvärdet ligger lite mer på det normala nu, ingen lust att behöva ta tabletter varje dag för det.
 
Nya tapeterna till hallen ska hämtas!
 
Och till sist blir det iväg till jobbet, hinner förhoppningsvis äta lite där innan jag börjar för dagen.
 
Vecka 28+5

Vecka 28+4

 
Såhär ser man alltså ut efter en dag med god mat, födelsedagsfirande och tårta. Mot styrelsemöte!

Earth Hour 2013

En påminnelse till ikväll!

Fått hem mer grejer!

Jajjemen, lilla mamma var här igår och hade med sig både skötbord, byrån till barnrummet och ett gäng smågrejer, det kommer bli så bra! Skönt att ha saker avbockade från listan :)
 
Det blir Brimnes byrå att ha bebisens kläder i, ser massa fram emot att tvätta upp och vika in kläderna!
Och Hensvik skötbord.

Hahaha!

Igår kväll när vi låg och kollade på tv fick sig Jesper ett par rejäla sparkar i huvudet. Han låg och vilade huvudet på min mage när plötsligt bonk, bonk, bonk! Haha, Filuren bondar :)
 
Vecka 28+2

Vecka 29

Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. På huvudet växer det hår. Hos pojkar har testiklarna vandrat ner i pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna. 

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor. 

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.

Earth Hour 2013

På lördag klockan 20.30 släcker vi alla lampor under en timmes tid.
Detta är en sympolisk handling och vi hoppas att fler är med oss.
Naturligtvis finns det mer man kan göra för miljön och jag hoppas alla gör någonting varje dag.

Sömnbrist!

Har under hela graviditeten hittils sovit rätt bra, även om jag varit uppe flera gånger per natt och även om jag drömt en massa så tycker jag jag ändå inte att jag varit fruktansvärt trött. Men nu senaste dagarna har jag sovit extremt dåligt! Varit uppe vid 5-6 och sedan inte riktigt kunnat somna om, legat i nån konstig dvala och inte riktigt sovit, inte riktigt varit vaken. Det är otroligt frustrerande när man har ett jobb som gör att man är hemma vid 23 på kvällarna.
 
Fine, man kan snacka om att det bara är att vänja sig vid sömnlösa nätter, men det kommer vara en annorlunda situation då. Jag kommer intre ha ett arbete jag måste gå till och vara trevlig, och jag kommer ha möjlighet att sova även på dagen när bebisen sover, och vi kommer vara två som delar på det.
 
Men nu är det bara jag som blir lidande. Blir skönt att få sluta jobbet snart och lägga mer tid på hemmet och tillfix i Filurens rum, det ser jag fram emot!
 
Vecka 28+0

Syskonkärlek <3

Ökat järnintaget

Från och med nu går jag över till att ta järntillskott varannan dag istället för var tredje, plus att jag tar en hutt blutsaft varje dag. Men mer än varannan dag vill jag nog inte behöva ta järntabletter, hoppas verkligen värdena ser bra ut nästa vecka så jag kan fortsätta som jag gör.
 
På lördag ska vi sätta upp skötbordet! Tjoho! Äntligen ska det komma på plats, bara en skötbädd till det som fattas och en massa småsaker, blöjor, salva, babyolja, tvättlappar osv. Det blir kul att åka och göra en storhandling för att preparera skötplatserna och skötväskan :D När det nu blir, tiden rinner iväg alldeles för fort, klyschigt men sant.
 
Vecka 27+5

Mera snö!

Jaha, då var det snö här igen då :( Det har jag ingen lust med, hoppas det inte är kvar alltför länge, det är inte så kallt i alla fall.
 
Filuren bökar på i magen, särskillt på morgonen, bökar åt alla håll på samma gång gör hen. Om en vecka ska vi till barnmorskan igen så då får vi hoppas mitt järnvärde ser bättre ut och att livmodern håller sig kring kurvan och att inga konstigheter har dykt upp.
 
Det är mycket småsaker vi behöver inhandla nu till Filuren, tur att vi har en lista, men saker behöver komma på plats snart känner jag, blir en del nästa vecka. Bara att ta lite i taget.
 
Vecka 27+4

Vecka 27+3

 
Ser ni vad sne magen är? :P Bebisen låg garanterat på höger sida när bilden togs, var jättehård där. Det verkar som att den föredrar höger sida och lite neråt för det har varit mycket fart där dom senaste dagarna. Bonk, bonk :)
 

Nu händer det grejer!

Äntligen! Igår fick jag svar från försäkringskassan att dom beviljar 100% graviditetspenning från 13:e april. Det var på tiden att jag fick besked om det. Började bli orolig över att den dagen skulle passera utan att jag fått något besked än. Men nu är det klart. Och så har jag kommit överens med min chef om att jag efter 13:e april bara jobbar mina helger och sista dagen blir 12:e maj. Känns skönt att äntligen kunnat meddela hur det blir, känns nästan som sista minuten.
 
Igår var vi också på informationsträff på Förlossningen på Östra Sjukhuset. Den var jättebra! Ytterligare kött på benen om hur det går till, när man ska ringa, när man ska komma in, vad har de för rutiner osv. Både jag och Jesper blev nog positivt överaskade. Den 16:e april ska vi till Borås och se hur det ser ut där och efter det bestämma oss. Men jag tänker ändå att tänk om det skulle gå jättefort, då är det Östra som gäller, men det är inte säkert att man får plats där fick vi reda på, utan när man ringer in till koordinatorn kan man få bli hänvisad till Mölndal lika gärna. Nu tar det oftast väldigt lång tid för förstagångsföderskor och man kan gå i ett par dagar hemma med oregelbundna förvärkar, men ändå, det kan säga tjoff! Who knows...
Jag oroar mig inte särskillt mycket och tror jag kommer vara väldigt lugn när jag väl är där.
 
Vecka 27+2

Vecka 28

Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar 

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen. 

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29 och pågår till vecka 40 (och ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period. 

Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen.

Tre månader

Idag är det precis tre månader kvar till Filuren ska komma till oss <3 Jösses vad tiden flyger föresten! Fram till vecka 17 tyckte jag att det segade sig fram, sen började det springa iväg och veckorna går bara fortare och fortare. Det är läskigt och underbart. Jag har firat med att måla halltaket en andra gång, kör en vända till imorron så det blir gjort.
 
Vecka 26+6

Stillestånd i huvudet

Känner inte att jag har något att skriva om för tillfället. Det sparkar på och jag känner mig fortfarande bra. Inga konstigheter. Två veckor till nästa mvc-besök och samma vecka börjar föräldragruppen. Det är väl typ det.
 
Tapetseringen i hallen uppskuten på obestämd tid. Skit.
 
Vecka 26+5

Vecka 26+4

 
Börjar synas lätta bristningar på sidan och även lite på låret nu.

Det bästa med att vara gravid...

... är att man alltid kan skylla på det ;)

Vad jag gör på min lediga dag...

 
Täcker köket med tidningar och täckpapp...
 
 
Målar...
 
 
I taket!
 
 
Dessutom har vi rivit bort väven från väggen i hallen, här ska spacklas och tapetseras!

Vecka 27

Nu väger bebisen nästan 875 gram och är drygt 36 cm lång från topp till tå. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen. 

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 27 veckor. Vad drömmer de om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas. 

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vilket är vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva. 

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen.

Stor? Liten? Normal?

Det är kul att höra kommentarer från kunder, vissa tycker inte alls att jag är särskillt stor, en del vet folk som ska ha ungefär samtidigt och säger "Du är ungefär som hon", igår kom det en dam som först säger "Men å, jag har inte sett att du ska ha barn, vad roligt! Hur långt är det kvar?" "ungefär tre månader" säger jag, "Jaha... Är det bara en?" Eh, ja... Först trodde jag hon tyckte jag var liten eftersom hon inte sett något än men sen verkade hon tycka att jag var stor plötsligt. Sen så har vi ju alagarstammisen. En helg kommer han "Nu är det inte långt kvar va?" och säger att det är fyra månader kvar, helgen efter kommer han "Nu måste du vara i åttonde månaden?", nej, sjätte... Gah! Man blir ju galen för mindre, även om man är gravid så är det faktiskt inte jättekul att höra "Oj, vad stor du är redan!"
 
Men det känns tryggt att veta att jag ligger ungefär på medelkurvan iaf och jag ser fram emot nästa besök hos bm den 25:e, och sen börjar föräldragruppen den 27:e.
 
Vecka 26+0

Någonting är fixat :)

Skötplatsen nere i tvättstugan har vi gjort iordning nu. Uppblåsbar skötbädd med överdrag och så nånting kul för bebisen att titta på medans hen ligger där. Också väldigt bra att vi har hyllor ovanför tvättmaskinen så man kan ha allt bös där, blöjor, tvättlappar, babyolja, lite kläder osv.
 
 
Vecka 25+6

100 dagar

Ytterligare en milstolpe avklarad, nu är det bara 100 dagar kvar innan Filuren ska titta ut!
 
 
Vecka 25+5

Vecka 25+4

 
 
Blev en bild framifrån idag också, hormonranden, linea negra, börjar synas lite svagt.

Andningskurs!

Nu har vi anmält oss till en andningskurs hos Födelsehuset. Dom kallar det profylaxkurs men jag tycker dom går igenom en hel del annat så jag kallar det andningskurs. Just profylax är jag nog inte så intresserad av när allt kommer omkring, utan avslappningsbiten, dyktekniken och meditation. Profylax är ju typ motsatsen. Men spännande ska det bli! Man skulle ju kunna låna hem eller köpa något avslappningsband men jag skulle nog inte kunna hålla mig för skratt om vi försökte hemma :P
 
Vecka 25+3

Ikea igår

Vi var på Ikea igår och köpte lite smågrejer. Tanken var främst att kolla efter en byrå till Filurens rum och att köpa en ny fönsterlampa till köket då den ena åkt i backen. Tyvärr hittade vi inte den lampan så nu vet vi inte hur vi ska ha det, det är väldigt stort fönster så ser så futtigt ut att bara ha en lampa tycker vi. Men vi hittade en vägglampa till filurens rum, lagom skarpt sken så jag kan gå upp och amma på natten utan att bli helt bländad, mysbelysning blir det!
Och så bestämde vi oss för denna byrå, Brimnes heter den. Man kan ju skoja till det med att fästa något snyggt tyg på lådfronterna sen om man vill.
Igår fick jag också äntligen iväg min ansökan om havandeskapspenning/graviditetspenning så nu är det bara att hålla tummarna för att dom tycker att det är tillräckligt tungt att arbeta i butik oavsett vad man gör.
 
Vecka 25+2
RSS 2.0