Mina beställningar

Beställde som sagt en del grejer i helgen som jag nu har åkt runt på tre ställen för att hämta :P Komma-hem-paket från Apoteket, bröstpump och kläder från Jollyroom och kläder från H&M.
 
 
Och ja, vi ska vara så töntiga i sommar att vi ska ha matchande kläder jag och Filuren ;)
 
Vecka 38+0

Två veckor kvar!

Jaha, då har vi ramlat fram till två veckor kvar till BF! På lördag får jag börja stryka från Gissa Datum-listan, så kom igen och fortsätt gissa :)
 
Vecka 38+0

Näst intill klart...

Första bilden på barnrummet finns här! Nu har vi fixat klart resten, är bara en gardinstång som fattas ;)
 
 
Snygga tavlor, månelampan och gungstol, en mysig liten hörna för sagostunden. Dörren bakom gungstolen ska tas bort framöver och sättas vägg där.
 
 
I andra hörnet kan man kanske ha en bokhylla, sittpuffar, lekhörna eller vad det nu kan tänkas bli :)
 
Vecka 37+6

Dagens checklista!

  • Skriva ut förlossningsbrev och lägga med journalen - Check!
  • Laga matlåda märkt BB-mat - Check! (en till imorron)
  • Beställa bröstpump - Check!
  • Beställa amningskläder - Check!
 
Vecka 37+5

Mors dag!

Idag är det Mors dag så hurra, hurra för alla supermorsor! <3 Jag fick ett grattis av Jesper och ser fram emot att bli firad nästa år. Vill skapa någon slags tradition i familjen, nån liten grej bara. Rabarberpaj kanske, dom börjar se riktigt fina ut så känns som det är dags att ta hand om dom nu. Men än är inte dagen slut och vi har varit riktigt aktiva på baksidan iaf. Jesper har klippt gräset och rensat mellan plattorna, jag har kört med trimmern och krattat ihop allting, gräset har också blivit klippt på framsidan men vi tar lite paus nu, det är så fruktansvärt varmt! Vätskepåfyllning och lite lunch innan vi drar igång med framsidan tror jag.
 
Vecka 37+4

Vecka 37+3

En bild från sidan
 
 
Och en bakifrån. Här syns det minsann inte att jag är gravid!
 

Löning och shopping!

Det var ju vad det var tänkt idag iaf, men alla snygga amningsplagg verkar ju vara slut i min storlek och jag köper inte en tröja för 400 spänn! Däremot klickade jag hem detta braiga Komma-hem-paket från apoteket. Innehåller väl nästan allt man behöver. En febertemometer skulle vi dock behöva. Men vi ska in till storstan imorron så ska fixa det, bröstpump och en ny väska till mig, min gamla har gått sönder i dragkedjan så går inte att stänga den. Ett gips-kit så jag får magen gipsad ska vi också ordna men det finns inte i lager varken i Partille eller Göteborg så det får vi beställa också. Men summan hamnar under minsta-värde så Jesper får komma hem och se om det är något han behöver till sina tennsoldater :P
 
Vecka 37+2

Gissa datum!

Gissa även på längd, vikt och kön om ni vill :) Beräknat födelsedatum är 12/6.
 
Elizabeth, blivande mormor: 1/6, 49 cm, 2800 gram, flicka
Annika: 3/6, 51 cm, 3125 gram, pojke
Sandra: 10/6, 51 cm, 3225 gram, flicka
Sara: 12/6, 49 cm, 4200 gram, flicka
Nathalie: 13/6, 51 cm, 3890 gram, flicka
Camilla W: 14/6, 49 cm, 3010 gram, pojke
Karin S: 16/6, 53 cm, 3400 gram, flicka
Emma: 18/6, 52 cm, 3800 gram, flicka
 
Jesper, blivande pappa: 19/6
 
Anders V: 50 cm, 3150 gram, pojke
Åsa: 54 cm, 3600 gram, pojke
 
Fortsätt gissa på!

Vecka 38

Är det möjligt att veta om man väntar en pojke eller en flicka, om man inte sett det på ultraljud? En ledtråd är vikten - pojkar tenderar att vara något större än flickor. I vecka 39 väger bebisar mellan 3 kg och 3,2kg, men fortsätter bygga upp det lager underhudsfett som hjälper till att hålla dem varma utanför livmodern. 

Bebisens inre organ finns på plats, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt. Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras. När bebisen precis är född kommer man att undersöka den och bedöma resultatet enligt Apgar-skalan. 

Undrar du vilken ögonfärg ditt barn kommer att ha? De flesta kaukasiska barn föds med mörkblå ögon och den ögonfärg de så småningom kommer att få, vare sig det är bruna, gröna, gråa eller blå ögon, inte visar sig förrän efter flera veckor eller t o m månader. Ditt barns ögonfärg vid förlossningen kommer att förändras i kontakt med ljus. De flesta barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har mörkgrå eller bruna ögon vid födseln, men den exakta nyansen visar sig inte förrän efter sex månader till ett år. 

Läs hur du hanterar förlossningens början, utifall att den skulle sätta igång redan nu.

Mvc-besök

Då var vi hemma! Bebis ligger med huvudet fixerat (hurra!), redo i startposition ;) Hjärtat tickade på så bra så och SF-måttet låg på 36 så det går stadigt.
 
 
Järnvärdet var mycket bra, så jag kan sluta ta niferex men får gärna fortsätta med blutsaft. Och massa hurra för sockret var nere på 4, 7! Tjoho! Då hade jag ätit frukost 1, 5 timme tidigare. Jag har gått upp 12 kg sedan start vilket känns väldigt bra, det är ungefär så mycket en graviditet "väger" med bebis, moderkaka, livmoder, fostervatten osv.
 
Vi körde en sammanfattning av graviditeten och skrev in några punkter i journalen som personalen på förlossningen får läsa. Graviditeten har känns väldigt lätt för mig, högt glukosvärde som stabiliserats och foglossning sen v.35 men annars inget. Litegrann som smärtlindring skrev vi in, mina tankar kring det, tankar kring BB och tankar kring amning. Vi fick även hela journalen utskriven så den ska jag bära med mig överallt från och med nu. Så töntigt att dom inte bara kan knappa in ens personnummer i datorn och få fram allting... Vad har vi personnummer och datorer till liksom?
 
Vecka 37+0

Tre veckor kvar!

Idag är det tre veckor kvar till våran Filur ska komma! Har jag sagt förut att tiden gärna får hejda sig? Det går för fort nu, jag hinner inte med!
Jag är fortfarande lugn inför förlossningen och så länge jag är det så är jag glad :)
 
Och jag tror jag har ändrat mig om könet, nu börjar jag fundera på om det inte är en liten pojke där inne ändå ;) Men det får vi snart veta.
 
Nu är det dags att börja dra sig till barnmorskan, uppdaterar om det senare :)
 
Vecka 37+0

Synden straffar sig själv...

Jaha, här sitter man och känner sig orörlig. Har varit en ganska aktiv helg, både i trädgården, i huset och promenader. Det har gått ganska bra, har känt av foglossningen stundtals men kunnat vila bort det. Igår tvättade jag på förmiddagen och kroppen kändes nära på förstörd efteråt, både höfterna och ryggen. Det satt i resten av dagen och jag tänkte att fine, det försvinner över natten. Men nej, ingen skillnad. Tänkte gå till affären för att handla lite men blir nog bilen till den större affären längre bort och handlar lite mer istället. Skit.
 
Imorron ska vi till barnmorskan igen, får se om huvudet har fixerat sig. Jag upplever iaf att den stundtals ligger på tvären. Vet också att vi ska sammanställa graviditeten och gå igenom lite inför förlossningen och så ska jag få journalen utskriven.
 
Vecka 36+6

Vecka 36+4

sommar!

och grill!

Vi har köpt tygblöjor!

Tygblöjor från Imse Vimse har inhandlats + extra inlägg och rispapper. Tanken är att vi ska variera med engångsblöjor men hoppas kunna använda tygblöjor så långt som möjligt. Nu startade vi bara med 12 stycken för att testa vad Filuren kommer tycka om det och hoppas hen gillar det lika mycket som vi gör! Plats på skötbordet har de också fått.
 
 
Och visst är sommaren här! igår gick jag mest runt hemma i bara linne, och satt på balkongen och läste. Men det var fruktansvärt varmt trots att solen knappt var framme. Lite nytta gjorde jag ändå, räffsade upp allt klippt gräs som jag äntligen fick Jesper till att ta tag i.
 
Vecka 36+3

Tävling!

Jag sitter som sajtvärd för forumet Gravid ifokus och nu har vi startat en tävling. Välkommen att gratis bli medlem och var med och tävla om ett presentkort värde 300:- hos LillaGrodan Design.
 

Vecka 37

Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa. 

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är upp till 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar med blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. Appropå hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium). 

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar. Läs på om förlossningen!

Fyra veckor kvar!

Idag är det fyra veckor kvar till våran älskade lilla Filur ska komma ut i vida världen. Vi hoppas väl att hen sköter sig så jag slipper vänta längre än så. Än så länge tycker jag fortfarande om magen även om vissa saker är lite jobbiga, men tröttnat har jag inte. Kommer sakna magen och sparkarna...
 
Vecka 36+0

BB-väskan packad!

Såhär blev det:

Mammas saker:
Kläder att åka hem i (t-shirt, trosor, strumpor, munktröja, byxor har jag förhoppningsvis åkt in i, annars får dom komma på efterkälken)
Amningsbehå
Myssockor
Hygienartiklar (Tandborste, lypsyl, schampo, balsam, tvål, hudlotion, ansiktskräm, hårborste)
Laddare till mobilen
En bok
Amningsinlägg
Vetekudde

Pappas saker:
Strumpor, kalsonger, t-shirt, munktröja
Laddare till mobilen
Hygienartiklar (Tandborste, schampo, tvål)
En bok

Filurens saker:
En jumpsuit strl 50
En body med byxor strl 56
Hjälmmössa
Strumpor
Filt

Övrigt:
Fluxx (ett spel om det skulle bli långtråkigt)
Penna och papper
Parkeringspengar

Sånt som inte är packat men ska med:
Tandkräm
Journal + förlossningsbrev
Mobilerna
Kamera
Plånbok
Nycklar
Mat
Flaska med vatten
Handdukar (om vattnet forsar så vi inte förstör bilen)
Babyskydd

Glukosbelastningstest #2 + jobbig natt

Var inne idag och gjorde ett andra glukosbelastningstest. Gränsen för diabetes vår vid 10, förra gången hamnade jag på 9, 4 och denna gången på 7, 9 så det är helt klart rätt håll! Men det är bannemig inte gott med sockerlösning! Isch! Men nu ska jag nog klara mig utan det fler gånger, jag fortsätter som jag gjort det senaste och det känns så otroligt skönt att verkligen ha en anledning till att skippa sockret.
 
För övrigt var det en jättejobbig natt! Foglossningen härjade mer än vad den gjort hittils. Låg på vänster sida, fick jätteont, låg på höger sida, fick jätteont, fick vända mig fram och tillbaka hela tiden, vilket inte är så lätt numera. På rygg kan jag inte sova alls längre, får bara svårt att andas då. Usch, tänker på de stackare som dragits med det ända från början.
 
Vecka 35+5

Vecka 35+5

En månad kvar!

Idag är det den 12:e maj, vilket innebär att det bara är en månad kvar till Filuren ska komma till oss <3 Några veckor till får vi vänta och den där jäkla BB-väskan är inte packad än, men kanske ikväll. Eller imorron :P Det är läskigt vad fort tiden går, den bara försvinner och jag vet inte var jag ska ta vägen. Lite så känns det. Men jag ser fram emot att bli kallad "Mamma".
 
Vecka 35+4

Bebishicka

Jag tror bebisen låg och hade hicka imorse innan jag gick upp, det kom små regelbunda puffar/ryckningar inifrån så det måste vara det. Har bara känt det nån gång tidigare men nu höll det på ett tag. Sen började hen knö runt sig och då slutade det. Tror inte det här blir någon superhickande bebis, som dom är i magen blir dom ofta på utsidan har jag hört :)
 
För övrigt har jag tråkigt! Mannen är bortrest på det årliga Lincon och kommer inte hem förrän imorron kväll, jag har lite att styra upp med men ändå... Han får gärna komma hem nu.
 
Och igår tog jag en promenad runt kvarteret, hade tänkt gå längre men jag fick för ont i höfterna :( Idag måste jag dock till affären så bara att bita ihop, det finns dom som har det värre.
 
Vecka 35+3

Babyskydd på plats!

 
Brio Primo med bas har vi så själva babyskyddet är hemma men vi sätter det nog i bilen när det börjar dra ihop sig så vi slipper ta med den sen när vi väl ska in till BB. Men jag är lite rädd för att få det stulet så vill inte ha det i bilen mer än nödvändigt. Men skönt att det är fixat så det är bara att klicka i.
 
Vecka 35+2

Shoppat lite...

Tog tag i och beställde ett par amningstoppar från H&M. Enkel och smidig modell att börja med tycker jag.
 
Finns liknande modell i lite fina pastellfärger också som jag ska inhandla sen tänkte jag, hoppas på en lång och skön sommar ju!
 
Kom ihåg att fortsätta Gissa Datum!
 
Vecka 35+2

Vecka 36

Bebisen lägger fortfarande på sig – ungefär 28 gram om dagen. Den väger kring 2,7 kg och är ungefär 47 cm lång. Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåtoch trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas. 

Det kan däremot bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta. Fortsätt äta bra, både för din skull och bebisens.

I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.) 

Du kanske har märkt att brösten läcker lite, detta är helt normalt. Dina bröst har börjat producera den mjölk som kallas kolostrum eller råmjölk och som ger ditt barn en bra start. Om du känner att förlossningen börjar, kommer din barnmorska att undersöka livmoderhalsen. Hon kommer att se om den har börjat utplånas (bli tunnare) och dilateras (öppnas). 

När du besöker barnmorskan kommer hon att kontrollera hur bebisen ligger. Denna information skrivs in i din journal så att de vet din historia när du kommer till sjukhuset för att föda.

Mvc-besök

Dags för barnmmorksan idag igen. Idag var det en student som kollade allt med hjälp av våran vanliga barnmorska. Sockervärdet var fortfarande lite högt så ska göra ett nytt test på måndag :( Skit. Jag som tycker jag varit så duktig med allt. Blodtrycket var iaf bra, järnvärde och vikt kollades inte. SF-måttet låg på 34 så den håller sig stadig,
 
 
Hjärtat tickade på med 142 slag/minut. Huvudet ligger neråt men är rörligt fortfarande och övriga kroppen håller sig på höger sida mestadels. Jag trodde nästan hen låg på tvären då jag känt så väldigt mycket på höger sida just men även lite på vänster. Hen har fortfarande tillräckligt med plats för att vända sig till rätta igen om den skulle vilja det.
 
Vecka 35+0

Hurra, hurra!

För idag är lillebrors födelsedag! Grattis på 27-årsdagen <3
 

Mera tvätt!

Nu har även de lite mörkare barnkläderna fått blivit tvättade :)
 
 
 
 

Foglossning och sömnproblem

Tänk att det skulle ta till vecka 35 innan jag kände av foglossning. Väldigt glad över det kan jag säga! Började känna lite förra veckan och har känt lite varje dag sen dess men det går över om jag tar det lugnt. Ingen fara på taket med andra ord. Och det är liksom en sida i taget som det känns på, mest är det på vänster sida. Jag upplever inte att jag känner av det när jag rör på mig, eller är ute och går. Utan det är mera om jag står upp mycket och pysslar och går kortare sträckor, typ mellan rum och så. Och om jag exempelvis ligger och sover på vänster sida så kan jag vakna av att det gör ont och måste vända på mig, men då gör det ju ont på höger sida med efter ett tag :P
 
Sömnproblem har jag också haft väldigt mycket av den senaste tiden, känner mig aldrig riktigt utvilad. Är igång igen med 4-5 nattliga toalettbesök och kan lätt ligga vaken från gryningen och inte somna om. Vi ska till barnmorskan på onsdag så får se om järnvärdet blivit lägre igen, då kanske jag får öka dosen niferex till varje dag iaf. Men det vill jag ju inte. Och jag tycker jag får i mig järn naturligt varje dag ändå på ett eller annat sätt. Nåja, den som lever får se..
 
Vecka 34+5

Vecka 34+4

 

Utgång!

Ikväll med finaste, krigsskadade Elin <3 Stackarn har fått muskelbristning i vaden, isch! Vi ska på Kontiki, där dom har helt klart godaste hamburgaren, och klubben Systerskapet som ikväll samlar in pengar till Rosenlundsstödet. Det är en ideell verksamhet som arbetar för att kvinnorna runt Rosenlund ska få det bättre. Många är där via trafficking, något jag inte vågade tro fanns i Sverige år 2013. Jag ska leta på lite hygienartiklar att skänka också för den goda saken. Bra grejer iaf, alla borde gå på det! Och med tanke på vädret lär det bli riktigt gött att sitta ute.
 
Women of the world - Unite!

Tvätta kläder

Idag har jag tvättat upp alla barnkläder lite försiktigt, eller nästan alla, blir en maskin med mörkare kläder också. Så nu hänger det på tork så fint så.
 
 
I helgen blir det då till att sortera och vika in i byrån. Och kanske bestämma vad filuren ska ha på sig när vi åker hem från BB ;) Så vi kan packa väskan nån gång ;)
 
Och kom ihåg att fortsätta Gissa Datum!
 
Vecka 34+1

Vecka 35

Nu väger bebisen ungefär 2,4 kg och är cirka 46 cm lång. Du kanske kan se en armbåge, fot eller ett huvud sticka ut på magen, när den rör och sträcker på sig. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm. 

Denna vecka kan bebisen stoltsera med fingernaglar och ett par fullt fungerande njurar. Levern kan nu också bryta ner en del avfallsprodukter. 

Nu är det mycket mindre fostervatten och du har förmodligen lagt på dig mellan elva och 14 kg. Din navel har också sträckts och sticker förmodligen ut. Eventuellt känner du dig andfådd nu när livmodern har växt så att dess ovandel sticker upp i bröstkorgen. Du kan också ha fått matsmältningsproblem av samma orsak. 

Pröva att stå på alla fyra för att avlasta ryggen. Fortsätt dricka mycket vatten även om du behöver kissa så ofta att du lika gärna skulle kunna flytta in på toa – bebisen behöver denna vätska. Däremot kan det vara klokt att dra ner på urindrivande drycker som té och kaffe.

Sex veckor kvar!

Jahaja, då ska det alltså vara sex veckor kvar till förlossningen idag. Lite panik och lite läskigt över det. Bm nästa gång om en vecka.
Vi har varit iväg och preparerat oss lite, två paket blöjor i olika storlekar, babyolja, tvättlappar, våtservetter till händer och ansikte, maxibindor, solskydd att sätta på bilfönstret, oparfymerat tvätt- och sköljmedel och ett storpack med toapapper så det inte behöver ta slut precis då. Det är skönt att ha sånna saker hemma, man vill ju inte behöva gå ut och köpa blöjor det första man gör, sen finns det säkert något man missar ändå.
 
Vecka 34+0
RSS 2.0